Bilder från 50- och 60-talet
Till 50-talet
Till 60-talet
Till 70-talet
Till tidningen Hej 68-69
Till Tio i topp
Till Nostalgiboken
Till nostalgisidan
Till startsidan

Till mina andra boksidor

Nostalgiboken
I 2000-talets första skälvande år verkar 1900-talet plötsligt så långt borta. Nostalgin verkar ha fått ett fastare grepp om oss, både i böcker och bland läsarna. Själv är jag en av dem som gripits av nostalgibegär.
Det begäret får sitt lystmäte i en av höstens böcker 2000.
I Nostalgiboken (Bokförlaget DN) har journalisten Annica Triberg och textilinredaren Eva Kallhed gjort en nostalgisk resa genom de 30 åren mellan 1950 och 1979, tillsammans med fotografen Albert Håkansson.
Här skriver de om allt möjligt som hände under de här åren. Men också om hur vi klädde oss, vad vi åt, vilka möbler vi hade och vilka leksaker, om spelen vi spelade, radioprogrammen vi lyssnade på och tv-programmen vi tittade på. Det är en djupdykning i nutidshistorien.

Tio i topp
Var du barn på 50-talet så minns du säkert Märklintågen, Kalmartrissan, Raketosten och farbror Sven i Barnens Brevlåda.
Vi läste pojkböcker eller flickböcker, lyssnade på Elvis och Tommy Steele. Vi åt fläskfilé med gräddsås, radiokaka, stuvade makaroner och söndagskyckling. Inte tänkte vi på kalorierna då. I boken får du recepten.
60-talet, det var då det nya moderna Sverige växte fram.
Vi såg Televinken på tv och hade kanske en Televinkendocka hemma, eller en Barbie och en Ken. Vi gjorde utflykter med familjens Volvo PV, med luftmadrassen och tältet i bagaget, köpte mjölk i trekanter och började använda strumpbyxor. På gymnastiken i skolan hade vi sockiplast och mörkblå gymnastikdräkter.
Vi lyssnade på Tio i topp på radion på lördagseftermiddagarna och läste Bildjournalen och samlade Elefantbilder.

V-jeans
Så kom 70-talet, det fula 70-talet som vi nu kan försonas med tack vare bleknande minnesbilder. 70-talet var V-jeans, brun- och orangeblommig polyesterskjorta och virkad akrylponcho, orange plastskålar i köket, minicykel och oljekris.
Båda författarna är födda 1960 och träffades på gymnasiet. Till stor del är den egna uppväxttiden de berättar om och det gör de med både kärlek och insikt. De har gjort en djupdykning i vår svenska kultur under de här åren och det är underbart att bläddra bland boksidorna och påminnas om allt det där jag med åren glömt.

©Eva Johansson