Jag föddes på 50-talet
Fler bilder från 50- och 60-talet
Till 60-talet
Till tidningen Hej 68-69
Till Tio i topp
Till 70-talet
Till Nostalgiboken
Till nostalgisidan
Till startsidan
Det året jag föddes, 1954, gick min mor och nynnade på sången "När lillan kom till jorden". Det minns inte jag men det har hon berättat.
Jag döptes till Eva. Mor hade bestämt att om det blev en flicka skulle hon få det namnet. Mina föräldrar hade redan två söner. Och fick sedan två till, efter mig. Vi fem är födda på 40-, 50- och 60-talet.
Eva Johansson är ett av Sveriges vanligaste namn. Johansson är det vanligaste efternamnet och Eva det fjärde vanligaste förnamnet för kvinnor.

Mitt namn
I dag är vi 196 personer i Sverige som heter Eva Johansson och är födda 1954. Är du som läser detta en av dem, så hör gärna av dig.

Flera av er har säkert fått ert efternamn genom äktenskap så hur många som föddes som Eva Johansson har jag ingen aning om. Själv behöll jag mitt efternamn när jag gifte mig. Annars skulle jag hetat Eva Andersson, och Eva Andersson det var inte jag, det var någon annan.
Jag föddes på BB i Falkenberg i Halland. Av oss 196 Eva Johansson bor de flesta, i förhållande till folkmängden, just i Halland. Kanske är det en slump.

50-talet
De första åren bodde vi i en liten stuga på landet, mellan Falkenberg och Varberg. Där hade vi inte rinnande vatten inne men det fick vi i villan mina föräldrar byggde 1958. Den låg ungefär en mil bort, i en by som heter Ljungby som ligger 13 km nordost om Falkenberg.
50-talet minns jag inte så mycket av, förutom den heta sommaren 1959, första sommaren i vårt nya hus. Jag hade ett par kortbyxor med blå blommor på.
Mina första år kan jag följa i Lillans Bok, boken där mor skrivit in födslovikt och -längd, dopgåvor, första ordet, första leendet och första stegen.

1954
Om 1954 har jag läst: riksdagen beslutade att avskaffa motboken, mjölk i tetrapak hade premiär, författaren Stig Dagerman dog, Ernest Hemingway fick nobelpriset, vi hade en total solförmörkelse och Bing Crosby sjöng White Christmas. Gunilla i Falun är född samma år och har gjort en hemsida med mycket mer information.
Jag har några nummer av månadstidning som kom ut 1954 och där kan man se bilder av Esther Williams och Marilyn Monroe när de presenterar baddräkter. Man kan läsa debattinlägg om abortfrågan och om kvinnliga chefer, om pågående filminspelningar som till exempel ”Riddarna av runda bordet” med Robert Taylor och Ava Gardner, och en artikel om Koreakriget.

Jag har gjort en sida här med mina egna bilder från 50- och 60-talet, från mitt eget familjealbum. De är kanske inte intressanta för någon annan än mig och mina närmaste men är du ändå nyfiken är du välkommen att titta.

1956. Två år gammal.
Esther Williams i tidningen från 1954.
Gunillas sida med oss som är födda 1954 och med egen hemsida på nätet.