Jag heter Eva Johansson och bor i Västervik. Arvid och Einar heter mina två söner, båda födda i mitten av 80-talet. Min sambo heter Mikael och har en hemsida.

Jag är född i mitten av 50-talet och växte upp i folkhemmet Sverige. Numera arbetar jag som journalist på Västerviks-Tidningen.

Min väg till journalistjobbet var inte särskilt rak. Jag hann först med ett par år i England, åren till sjöss, och en del andra ströjobb i olika branscher.

När jag var 18 år åkte jag till Yorkshire i England. Där arbetade jag som au-pair i Stockton-on-Tees och i Doncaster och som hotellstäderska en sommar i Scarborough. På semestern 1998 gjorde jag en nostalgitripp tillbaka dit, tillsammans med mina barn, och allt var sig likt, men ändå förändrat.

20 år gammal och tillbaka i Sverige bestämde jag mig för att gå till sjöss. 1977 mönstrade jag av för gott.

Det var när jag vikarierade ett år som kanslist på Fojo på högskolan i Kalmar 1979 som jag bestämde mig för att bli journalist. Innan dess hade jag arbetat en tid på Radio Kalmar. Men redan på mellanstadiet drömde jag om att försörja mig på att skriva, som författare eller journalist.

32 länder i världen har jag besökt. Ett par år i rad reste vi till Malaysia på vintern, ett land med öar som har underbara långa vita stränder, korallrev, god mat och ett behagligt klimat. Allra bäst är det på Borneo.

Jag skulle också vilja återvända till några av de länder i Västafrika som jag kom till när jag arbetade till sjöss under 70-talet: Ghana, Kameroun, Elfenbenskusten, Togo, Sierra Leone, Gabon. Jag gjorde också då mitt hittills enda besök i USA, ett besök som varade i fem veckor.

Jag älskar mitt arbete. Jag är nyfiken och vill veta så mycket som möjligt, och berätta för mina läsare det som jag får veta. Alla människor har något intressant att berätta, och det vill jag förmedla. Ända sedan jag var barn har jag skrivit, och det fascinerar mig fortfarande att få hantera orden, och uttrycka mina tankar i skrift.

Plikterna i hemmet kan ibland kännas övermäktiga och då, när tvätthögen svämmar över och dammråttorna börjar jaga mig, då måste jag prioritera det som bara är til lyst, i mitt fall framför allt litteraturen.

En trevlig hushållsplikt är bakning. Frukostfrallor, sockerkaka, muffins, bullar och grovlimpa. Och givetvis gotländska pepparkakor till jul.

Frukostfrallor
8-9 st

2,5 dl kallt vatten
25 gr jäst
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl

Blanda jäst, salt och vatten. Ta i så mycket mjöl att degen släpper från bunken när du rör ihop den. Vill du ha fibrer i brödet så ha i lite vetegroddar eller havrekli före mjölet.

Gör degen på kvällen och sätt den i kylskåpet för jäsning över natten. På morgonen sätter du ugnen på 250 grader, bakar ut frallorna, låter dem jäsa medan ugnen blir varm och gräddar dem sedan i 10-12 minuter. (Tack för receptet Britt Grumert!)

Vill du veta mer om mig? Surfa runt på mina sidor! Eller skicka ett mail till mig på e-post eva @ evagun.se

Till startsidan

Till Nätvänner

Det här är jag, i Kalmar augusti 2004.
Jag är en riktig landsbygdsbo och vill inte bo i stan.
Arvid och Einar i Malaysia 1991, och Einars bildminne från resan. Nu är de vuxna, mina små hjärtegryn.