Electrolux sista år i Västervik

Slutet på historien om dammsugarfabriken

Till sidan om Electrolux historia 1946-2005 i Västervik

Tillbaka till startsidan
Tillbaka till Electrolux

(Publicerat i Västerviks-Tidningen 2005-03-30)

2004

12 februari: Vid ett möte med all personal i fabriken meddelar Magnus Yngen, vice vd och chef för Electrolux Floor Care and Light Appliances, att ledningen överväger att flytta dammsugartillverkningen till Ungern. Det vill säga lägga ner i Västervik. Chock och förstämning sprider sig, de anställda går hem efter lunch.
Klockan halvelva hålls en presskonferens där Electroluxcheferna berättar om bakgrunden: att det är så mycket billigare att producera dammsugare i Ungern. Löneskillnaden avgör.

13 februari: Fler möten hålls med Electrolux ledning och kommunledningen. Statsministern lovar sitt stöd till Västervik. Kommunalrådet räknar med mellan 1000 och 1500 förlorade jobb efter nedläggningen, när underleverantörer och service drabbas. Kommunledningen arbetar på motåtgärder och en handlingsplan där både en lokalisering av arbetsförmedlingens nya kundcenter till Västervik och att delar av Electrolux produktion kan behållas ingår.
Platschefen Inken Faber medger att hon känt till planerna sedan i december.
Produktionen är minimal den här dagen. Många stannar hemma.

17 februari: MBL-förhandlingar inleds. LO-facken samlar namnlistor i protest mot ledningen. Arbetslivsminister Hans Karlsson träffar på tisdagen Electrolux koncernchef Hans Stråberg för att informera sig om hur företaget resonerar och hur beslutsprocessen ser ut.

18 februari: 520 anställda på Electrolux varslas om uppsägning.

20 februari: Arbetslivsminister Hans Karlsson kommer till Västervik och träffar kommunledning, företagsledning och fackklubbarna SIF och Metall. Han utlovar varken ersättningsjobb eller stödprojekt.

23 februari: I personalinformationsbladet  informeras om vilka uppsägningstider som gäller för kollektivanställda och för tjänstemän. De med kortast uppsägningstid ska kunna sluta den 18 augusti. En överenskommelse har träffats mellan facken och ledningen om att en arbetstagarkonsult ska kopplas in.

10 mars: VT publicerar en artikel om kopplingen mellan Electrolux nedläggning som en motaffär för Ungerns köp av Jasplanen. Detta bekräftas av koncernchefen Hans Stråberg den 27 mars. Den 12 februari sade Magnus Yngen i en intervju: ”Det finns ingen som helst koppling till Jas.”

20 mars: Över tusen personer gick i demonstrationståg genom centrala Västervik för att protestera mot flytten av Electroluxfabriken. 

21 mars: Arbetslivsminister Hans Karlsson besökte arbetarekommunens årsmöte i Västervik men han hade inget konkret att komma med.

26 mars:  ”Närmaste året ska vi få fram 200 nya jobb i Västervik” säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson i VT. Kommunledningen arbetar i sju styrgrupper för att motverka effekterna av nedläggningen.

1 april: Ulf Lönnqvist utses till speciell kontaktperson för Kalmar län.

7 april: Arbetstagarkonsulterna går igenom sin rapport med de fackliga företrädarna och dagen därpå med företagsledningen.

16 april: De lokala förhandlingarna strandar och centrala förhandlingar begärs. Samma dag säger koncernchefen Hans Stråberg till VT att Electrolux kommer i en framtid inte att ha någon som helst produktion vid anläggningen i Västervik.

22 april: De fackliga klubbarna samlar alla sina medlemmar för information på Bryggaren.

27 april: I personalinformationsbladet skriver platschefen Inken Faber att "många mår sämre nu än tidigare, det har varit tunga dagar"

4 maj: De centrala förhandlingarna avslutas. "Inget nytt har framkommit som föranleder företaget att ompröva sitt förslag att flytta produktionen till Ungern" skriver Ola Carlsson  i personalinformationsbladet.

11 maj: Koncernstyrelsen meddelar sitt beslut att lägga ner dammsugartillverkningen i Västervik. De fackliga klubbarna har reserverat sig mot beslutet. Samma dag får personalen ett informationsblad "Frågor och svar om nedläggning, flytt och villkor" med svar på praktiska frågor.

17-18 maj: Regeringens talesman Ulf Lönnqvist besöker Västervik. "Regeringen ska stå för sin del men det är många byggklossar som ska på plats" säger han.

25 maj meddelas att en ny produktivitetsbonus ska utbetalas. Fullt belopp är 3000 kronor per månad och anställd utöver lönen, och höjs ett par veckor senare till 5000 kronor, för att produktionen ska kunna hållas på en hög nivå tiden ut. Höjningen, sju miljoner kronor, tas från åtgärdsprogrammet på 76 miljoner. Samma dag hade produktionen sjunkit till ett minimum, i vissa arbetslag fungerade arbetet inte alls. Läget var så illa att fabriksledningen hotade med att skriva upp namnen på dem som arbetsvägrade om inte produktionen tog fart igen.

7 juni: Arbetsförmedlingen installerar sig på fabriken.

14 juni: I ett informationsblad till medlemmarna berättar de fackliga företrädarna om de förhandlingar som skett och konstaterar "Av koncernchefen Hans Stråbergs löfte om att Electrolux skulle ta ett större socialt ansvar för sina anställda blev det inget" och att Metall påpekat att om man väntat med uppsägningarna till den första september hade det nya omställningsavtalet kunnat tillämpas.

24 juni: Platschefen Inken Faber lämnar sitt arbete för ett nytt jobb i koncernen. Mari Kadowaki blir i stället platschef i Västervik. Inken Faber skriver i personalinformationen: "ni är fantastiska människor - kompetenta, ansvarstagande, med mycket bra laganda och har gång på gång visat prov på att ni kunnat skilja på sak och person, i stort som smått.”

14 juli: Nedmonteringen av fabriksanläggningen har påbörjats och de första transporterna går iväg till Ungern.

2 september: Den sista dammsugaren av märket Ultra Silencer har lämnat tillverkningslinan på Electrolux i Västervik.

14 september meddelas i personalinformationsbladet att 85 personer redan fått annat jobb. De kollektivanställda som är uppsagda till den sista september får stanna kvar till den sista oktober. Samma dag får vi veta att Västerviks kommun och Electrolux är överens om ett utvecklingsprojekt värderat till 30 miljoner kronor.

1 oktober: Bolidolinan flyttas till Ungern.

3 november: 20 minuter över ett  tillverkades den allra sista Oxygendammsugaren i Västervik, efter nästan sju års produktion av fabrikens storsäljare.

30 november: Över 100 personer gör sin sista arbetsdag på Electrolux. Tidigare har grupper av anställda slutat vid månadsskiftena under hösten. Samma dag träffar kommunledningen statsminister Göran Persson i Kalmar för att diskutera läget men kommer hem tomhänt. Inga nya löften om nya jobb eller pengar till Västervik.

7 december: Nu är 1 794 personer arbetslösa i Västervik, varav 1 142 öppet arbetslösa.

2005:

17 februari: Electrolux anställer Gunnar Jansson på personalavdelningen två år framåt för att stödja och hjälpa de anställda till andra jobb och sysselsättningar.

28 februari: Den sista större gruppen anställda lämnar Electrolux. Nu är personalstyrkan bara omkring 25 personer.

3 mars: Arbetet startar med att få igång en träffpunkt för tidigare Electroluxanställda i källaren under Fogden på Storgatan i Västervik. Första öppetdagen är den 21 mars.

18 mars: En auktion på återstående inventarier hålls för de före detta anställda i fabriken.

31 mars: Idag upphör verksamheten vid Electrolux fabrik i Västervik.

©Eva Johansson 2005

Till sidan om Electrolux historia 1946-2005 i Västervik

Många av de anställda på fabriken hade arbetat där i många år, ofta hela sitt vuxna liv. Maj-Britt Klingler har 35 år på Electrolux, Inger Karlsson 31 år och Peter Stenberg 21 år. I vinter tog jobbet slut för dem.
Foto ©: Anders Steiner
Torsdagen den tolfte februari hölls en presskonferens om den förmodade nedläggningen, där Ola Carlsson, Magnus Yngen och Inken Faber från företagsledningen medverkade.
Foto ©: Anders Steiner
Den 11 maj 2005 kom det slutgiltiga beskedet: nedläggning.
Foto ©: Mikael Karlsson