Ryggsäck Till sysidan
Jag har sytt fyra ryggsäckar, varav två i tyg från ett kvinnokollektiv i Nampula i norra Moçambique, som fått bistånd från Moçambiquegruppen i Västervik. Det är så vackra tyger de gör, och jag vill gärna visa upp dem. Då passar det bra med en ryggsäck.

Det är väldigt roligt att sy.

Så här såg några av delarna ut till den senaste ryggsäcken, innan jag sydde ihop den. (Jag hoppas det går att se på bilden) Den översta större delen är framsidan. På den finns en större ficka med dragkedja och en mindre bredvid med ett litet lock. Den mindre delen är botten. Den grå delen är insidan av ryggdelen, med tre fickor, den ena av dessa avpassad till mobiltelefon.

Vill du veta hur man syr en sådan här ryggsäck?
Fler ryggsäcksbilder (scrolla ner!)

Så här ser min egen ryggsäck ut, lite sliten efter några års användning. Det är nog lite svårt att se på bilderna eftersom tyget är så mönstrat men jag hoppas ändå att du får en uppfattning om hur den ser ut. En ritad skiss finns under bilden här.
Så här ser ryggsäcken ut nu när den är färdig. På den här bilden syns nog fickorna utanpå bättre. Under det stora locket finns en kanal för tampen plus en dragkedja så att man kan stänga den ordentligt för ficktjuvar. Den lilla fickan på sidan har ett lock med kardborrelås. Ryggsäcken har både ryggremmar, som är reglerbara och vadderade, och ett handtag att hålla den i när man inte har den på ryggen. Som modell för mina ryggsäckar har jag från början haft en av mina söners skolryggsäckar.

Det tar ungefär en dag att sy en ryggsäck, om jag sitter hela dagen med den.

Ryggsäcken på skissen här är spegelvänd mot min egen men likadan som den till vänster.