Att sy en ryggsäck Till sysidan
Till ryggsäckssidan
Det är inte särskilt svårt att sy sin egen ryggsäck. Grejen är att vara metodiskt, att tänka flera steg framåt så att man inte syr ihop något och så kommer man inte åt att sy dit en detalj längre fram.

När jag sydde min första ryggsäck utgick jag från en färdigköpt, och modifierade den. Jag ville ha en ryggsäck som jag skulle använda dagligen i stället för handväska och axelväska.

Jag bestämde från början hur många och hur stora fickor jag ville ha, och hur stor hela ryggsäcken skulle vara. Jag ville ha en större ficka framtill, med dragkedja, fickor både till mobiltelefonen och till pennor, visitkort, pappersnäsdukar och nycklar. Plus några extrafickor. Till den första sydde jag också en liten extrapåse, som en enkel liten necessär med dragkedja, i samma tyg. I den stoppade jag alla småsaker man ska ha med sig: våtservetter, kam, mascara, tamponger, gem, flasköppnare etc.

Längst upp under lockat har jag en kanal för ett snöre, med ett snörlås, så att jag kan dra ihop ryggsäcken under locket. På en av mina ryggsäckar har jag också satt dit en dragkedja längst upp.

Mått och delar

I stort sett syr man en ryggsäck bara i raka delar, utom locken som har rundade hörn.

Mått på mina ryggsäckar:
Höjd: 40 cm
Botten: 18 x 28 cm, vilket ger en omkrets på 92 cm
Locket till ryggsäcken: 28 x 15 cm
Axelband/hängslen: c:a 60 cm varav 40 cm vadderat
Ficka framtill: 24 cm bred x 20 cm hög
Snöre att stänga med upptill: c:a 1 meter.

Tillbehör
Knappar, vävda nylonband till hängslena, kardborreband, spännen till hängslena, snöre, snörlås, dragkedjor, vaddering till hängslena.

Alla mått är exklusive sömsmån.

Alla streckade linjer på skisserna är sömmar.

Ungefär så här ser mina tre ryggsäckar ut som jag sytt.

Sy steg för steg

1. Klipp ut sidorna + botten i både yttertyg och foder.

2. Sy ihop foder och sidodelar. Jag brukar göra en större del som omfattar båda sidorna och framdelen och en mindre del som är ryggdelen. Det är lite lättare att hantera i symaskinen om det inte blir för stora bitar. Sy en kanal för snöret längst upp. Alternativet är att sätta i öljetter längst upp och trä snöret i dem.

3. Sy botten. Den behöver lite extra stadga. Jag brukar lägga ett tjockare tyg mellan yttertyg och foder och quilta det. Mellantyget behöver inte gå ut i kanterna, för då kan det bli lite väl tjockt när botten ska sys ihop med sidorna.

4. Sy fickorna. Sy ihop yttertyg och innertyg om du vill ha dem fodrade. Sy tre sömmar och lämna en kvar så att du kan vända fickan ut och in. Sy ficklocken. Ska du ha kardborreknäppning av locket måste det sys på innan du sätter fast fickan i själva ryggsäcken.

5. Sy på fickorna, både utanpå och inuti. Observera att detta ska göras innan du syr ihop sidorna. Kom ihåg att sätta dit lock om du vill ha det.

6. Sy ihop sidorna. Kom ihåg att fästa nederdelen av hängslena i de två sidsömmarna. Om du vill ha en dragkedja längst upp för att kunna stänga till ordentligt, syr du på den nu.

7. Sy i botten.

8. Fäst hängslena upptill och sy i handtaget.

9. Sy på locket över själva ryggsäcken.

10. Trä i snöre, sy i knappar.

Fickor Axelband/hängslen
Så här är fickan med dragkedja sydd.
Du behöver ett reglerbart spänne till varje hängsla. Om det inte finns att köpa kan du kanske hitta någon billig enkel ryggsäck på någon rea och ta spännen och tampar från den. Så gjorde jag en gång. (Det blev billigare än att köpa samma tillbehör löst)

Den översta delen är den del av hängslan som jag sytt av tyget och vadderat, för att det ska kännas bra mot axlarna. Vid spännena har jag satt i bitar av vävda nylonband.

Knäppning

Som knapphål på det stora locket använder jag ett band som jag sytt och sedan vikt till en spets. Strecket i mitten är själva knapphålet.

Innerficka. Den består av två fickor: en större och en mindre utanpå den större. Den större är delad i tre fack, den mindre i två.
Ficka med lock. Under locket finns ett kardborreband att knäppa med. I den undre kanten ligger ett par veck så att det blir lite plats inne i fickan.
Så här ser det ut på baksidan. Handtaget är fäst utanpå hängslena. Kom ihåg att sy i dem lite snedställda, då sitter det bättre på ryggen.
Ett tips är att fästa hängslena i nederkant i en trekant av tyget som går in i sidsömmen. Alternativet är att sy fast hängslena direkt i sidsömmen eller i bottensömmen. Täng då på att få ut dem tillräckligt långt ut på sidorna så att de inte skaver mot ryggen.