Sista dagen med Oxygen

Electroluxfabrikens framgångsrika storsäljare har slutat tillverkas efter sju år

Tillbaka till startsidan
Tillbaka till Electrolux

(Publicerat i Västerviks-Tidningen 2004-11-04)

För snart tre år sedan var det glada miner på Oxygenlinan på Electrolux. Då, i februari 2001, tog Oxygenmodellen hem ett fint förstapris på 50 000 dollar i en koncerntävling om bästa produkter.
I dag är det mer vemod som präglar fabriken. I går klockan 20 minuter över ett på dagen tillverkades den allra sista Oxygendammsugaren i Västervik, efter nästan sju års produktion.
2001 var Sverker Myrhage med i det stolta gänget som stod bakom den vinnande dammsugaren. Nu arbetar han inte längre på Oxygenlinan. Den elfte oktober gick han över till Lux1 820-linan.
– Det känns lite tomt och vemodigt nu när Oxygentillverkningen läggs ner. Den har stått för kvalitet. Vi var ett bra gäng på den linan, med fin sammanhållning.

Sverker Myrhage har arbetat på Electrolux i Västervik sedan 1989, på flera olika avdelningar. Nu har han bara några få månader kvar. Han är besviken över att koncernen inte skjutit till mer pengar till avvecklingen:
– Vi är många som är besvikna över att de inte gör så mycket för oss. En årslön hade inte varit för mycket efter de många framgångsrika och vinstgivande år som vi haft här, och som alla vi anställda bidragit till. Det har känts väldigt bra att arbeta här.
I februari 2001 blev Västerviks-Tidningen inbjuden att dela glädjen över priset och berätta om det för läsarna. I dag träffar vi Sverker Myrhage igen, men den här gången utanför grindarna eftersom media inte släpps in i fabriken, enligt fabriksledningen.

När Sverker Myrhage började arbeta här för 15 år sedan kom han från Göteborg där han arbetat på Sahlgrenska sjukhuset som undersköterska. Nu hoppas han på nytt jobb i vården efter att landstinget aviserat tusen nya jobb i länet framöver.
– Jag provade i somras. Då arbetade jag hela min semester på kirurgavdelningen, för att få in en fot på sjukhuset här och kanske kunna få nytt jobb sedan. Det skulle kännas bra att gå tillbaka till vården.
Han har också ansökt om att ta taxikörkort, som en extra insats för att hitta nytt jobb, och redan nu sökt flera nya jobb. Han är inte heller främmande för att flytta om det blir nödvändigt.
– När vi fick beskedet om nedläggningen då förnekar man det först och det tar lite tid innan man orkar ta itu med att göra något. Men nu är jag säker på att det ordnar sig med jobb, säger han.

Martin Tonek är en av dem som arbetat länge på Oxygenlinen och som var kvar ända till sista dagen i går. Han håller med Sverker Myrhage om sammanhållningen och kamratskapet på linan:
– Även om produktionsarbetet nu är slut så kommer vi säkert att hålla ihop så länge vi är kvar på fabriken. Men sedan vet man inte hur det blir, om man håller kontakten.
Han är 28 år och har arbetat på Electrolux i åtta år. Tre veckor till ska han vara kvar, sedan tar hans anställning slut.
– Jag räknar med att jag ska hitta nytt jobb, jag har lite på gång.

– Den sista tiden har vi tillverkat Oxygen på två linor med omkring 40 personer, berättar Jan Damberg som är arbetsledare för Oxygenlinorna. Men den mesta tiden tidigare har produktionen skett med tre gäng och som mest på fem linor.
Tillverkningen av Oxygenmodellen startade för snart sju år sedan och är en av Electrolux storsäljare. Efter att den sista dammsugaren nu lämnat fabriken läggs arbetet på den linan ner. De anställda kommer att vara kvar en tid till, åtminstone under november månad och sysselsättas med andra arbetsuppgifter i fabriken.
– Nu återstår tre dammsugarlinor plus tillverkningen av luftrenaren och Trilobitedammsugaren, berättar platschefen Mari Kadowaki. Den tillverkningen fortsätter under året och först i början av februari upphör tillverkningen i Västervik.


©Eva Johansson 2004

I februari 2001 var Sverker Myrhage en av de stolta i gänget bakom Oxygendammsugaren som fick ett fint koncernpris på 50 000 dollar, ett av flera design- och konstruktionspris som den här dammsugaren vunnit. Då vann även elmotorn VM3. Då fanns fortfarande utvecklingsavdelningen kvar på fabriken i Electrolux och 656 anställda.

Foto ©: ANDERS STEINER

Sverker Myrhage var inte kvar sista dagen på Oxygentillverkningen utan bytte lina för tre veckor sedan. Efter 15 år på Electrolux gör han snart sin sista arbetsdag och hoppas på nytt jobb på sjukhuset. Han har utbildning till undersköterska och tänker ta taxikort som en extra försäkring.

Foto©: MAGNUS GLANS