Här träffas luxarna

Lokal till en träffpunkt för de tidigare arbetskamraterna ordnad i Fogden

Tillbaka till startsidan
Tillbaka till Electrolux

(Publicerat i Västerviks-Tidningen 2005-03-30)

Källaren under Fogden på Storgatan i Västervik ska bli en träffpunkt för tidigare Electroluxanställda. Här ska man hålla öppet några dagar per vecka för att ge de före detta arbetskamraterna möjlighet att hålla kontakten med varandra
En grupp på sju personer träffades på torsdagen på Fogden för att planera för det gemensamma arbetet.
De som samlades är Hans Wilensjö, Ulf Ivarsson, Kjell Bolmelid, Siv Karlsson, Marianne Svensson, Gunnar Jansson och Mikael Karlsson
- Man behöver inte vara arbetslös för att komma men man ska vara tidigare Electroluxanställd, säger Gunnar Jansson.
Källarlokalen ska hållas öppen varje måndag, tisdag och fredag på dagtid. Första gången blir den 21 mars.

- Det ska vara en social träffpunkt, så att vi kan hjälpa och stödja varandra, säger Gunnar Jansson.
Träffpunkten ska vara ett sätt att ordna gemensamma aktiviteter, till exempel en cykeltur tillsammans, ut och grilla korv eller en datakurs.
- Anslagstavlan ska vara hjärtat här, säger Ulf Ivarsson. Där kan man tala om vad man vill göra och så kan andra haka på.
- Idéerna måste komma från deltagarna själv, menar Hans Wilensjö. Nu har vi ordnat en lokal och det är första steget. Sedan ska vi genomföra en del aktiviteter och så får vi se hur det utvecklas.

De vet att det är flera av de tidigare arbetskamraterna som har kontakter med varandra men inga träffar ha ännu skett i större skala.
- Många är nog besvikna på Electrolux efter nedläggningen och vill distansera sig. Men jag tror att det finns ett stort behov av att hålla kontakten.
De talar om den sociala gemenskapen på jobbet och saknaden efter arbetskamrater man inte längre träffar till vardags.
Ulf Ivarsson är den med längst anställningstid och som nu har annat arbete:
- Att gå till jobbet har varit som att gå hem. Det är inte lätt att byta arbetsplats efter 35 år.
Marianne Svensson har varit arbetslös sedan sista december:
- Jag har vant mig nu men första tiden kändes det tomt. Förr när man träffade en arbetskamrat på stan då hälsade man bara, nu stannar man och pratar länge.

De sju i gruppen har anställningstider mellan 35 och 10 år bakom sig.
- Trots att Electrolux inte alltid haft det bästa ryktet har folk ändå trivts. Man kan lätt bli lite hemmablind när man jobbar men nu efteråt säger många att "vi hade det bra där", berättar Gunnar Jansson.
- Det är de mjuka värdena vi ska behålla här i träffpunkten, menar Mikael Karlsson.
Att bli arbetslös är ett hårt slag för de flesta men kan för många också leda till en positiv förändring, vet Gunnar Jansson:
- Flera av dem som börjat läsa har berättat att de nog inte hade gjort det om de inte blivit arbetslösa nu.


©Eva Johansson 2005

Den här källarlokalen i Fogden på Storgatan ska bli samlingspunkt för tidigare Electroluxanställda. De som håller i planeringen av träffpunkten är Mikael Karlsson, Kjell Bolmelid, Ulf Ivarsson, Gunnar Jansson, Siv Karlsson, Marianne Svensson och Hans Wilensjö.
Foto ©: Anders Liljegren
Electrolux och Metallklubben står för lokalhyran i Fogden och Electrolux bistår med en del utrustning så att man kan fika i källarlokalen.
Foto ©: Mikael Karlsson

300 fortfarande utan jobb

Av de tidigare 520 anställda på Electrolux är det i dag närmare 140 som fått nytt jobb och ett hundratal som studerar. Det innebär att omkring 300 av de tidigare anställda är arbetslösa.

I måndags var det 23 personer kvar i verksamhet i den tidigare fabriken. Den sista mars ska dörren låsas för sista gången som Electroluxfabrik.