till startsidan

Ombord - till sjöss som telegrafist 1974-77

Hem · Ombord · Fartygen · M/S Kratos

Rorofartyg står för "roll on, roll off", det vill säga containrar som rullas ombord och rullas av.

M/S Kratos

Kratos var ett modernt rorofartyg, när jag kom ombord första gången midsommaren 1977, bara tre år gammal.

Kratos ägdes av Tor Line och Nike Line, som gått ihop, och chartrades av Rederi AB Transatlantic i Göteborg. Hon såldes 1979 till ett rederi i Venezuela och sjönk i Västindien 1989. Då hade hon gått på Sydamerika och Västindien i flera år

Det gick snabbt att lossa och lasta Kratos och oftast blev det inte ens en natt i hamn. Det är ju också vitsen emd containertrafik, att det går så mycket snabbare än att hantera styckegods. Allt mer av godshanteringen hade gått över på containertrafik vid mitten av 70-talet. även om det var mer moderna fartyg ar det ofta mer populärt att arbeta på de ädlre styckegodsarna, på grund av de längre hamntiderna.

Kratos hade en besättning på drygt 20 personer. Ombord på Kratos var det lättsamt och trevligt, kanske delvis tack vare de korta resorna. Vi hann inte slita så mycket på varandra. Och en del av den goda stämningen berodde nog på vår trevlige skeppare Valdis, en godhjärtad man.

Jag mönstrade av i Felixstowe i England den 12 december 1977, efter att vi hastigt fått ändrade order. Vi skulle gått hem till Göteborg som vanligt men fartyget skulle byta redare och nu chartras av ett annat bolag.

Fakta

  • Dödvikt: 5 767 ton
  • Bruttovikt: 3 584 ton
  • Längd: 127 meter
  • Bredd: 19 meter
  • Anropssignal: SGFN
  • Systerfartyg: M/S Nike
M/S Kratos

M/S Kratos var en modern containerbåt på 70-talet.

M/S Kratos

M/S Kratos på väg över Nordsjön hösten 1977. Lasten bestod nästan enbart av containrar, både i lastrum och på däck.

Ombord - Till sjöss som telegrafist 1974-77 © evagun.se. Kontakta mig Uppdaterad 2008-08-08