Om betydelsen av social interaktion på nätet

Nätvänner

Detta är egentligen ett bloggverktyg (Wordpress) men jag använder det till att publicera det jag skrivit om sociala kontakter på nätet. Läs! /Eva

Läs så här:

Välj ett avsnitt och läs uppifrån och ner. Under "Sidor" finns kompletterande texter och information.

Avsnitt

Sidor

Länklista

Tiden

Sedan jag började umgås på nätet har jag förskjutit en hel del av mitt sociala liv från IRL-livet till nätet. Fortfarande, efter snart tio år, ägnar jag väldigt mycket tid åt mina nätvänner, mycket mer tid än jag någonsin ägnat åt annat socialt umgänge tidigare i livet. Idag är det nätvännerna som i stort sett är min vänskapskrets och jag låter också nätvännerna ta väldigt mycket tid. Det är nätvännerna jag ägnar tid och tankar, oftast varje dag och flera timmar de flesta dagar.

Så fort jag kommer hem från jobbet startar jag datorn och mailskörden är det första jag tittar efter. Få mail, då blir jag besviken. Väldigt många mail, då blir jag stressad, för jag vill ju hinna läsa allt och svara på det mesta. Många vardagskvällar och helgdagar förflyter med att läsa och skriva mail. Timmarna går och jag glömmer klockan. Det är ibland svårt att lämna olästa och obesvarade mail åt sidan och ta itu med annat.
Ofta går hela kvällarna åt att läsa och skriva mail. På kvällarna blir nätkontakten intensiv för de flesta listmedlemmar, verkar det som, även om en hel del har sådana jobb att de kan maila under arbetsdagen och från jobbdatorn. Helgerna kan också bli mycket mailintensiva, det är många lördagar jag suttit i timmar vid datorn, läst mail, svarat, läst igen och så har det rullat på, ofta parallellt med att jag också gör annat.
Det är en del av det fantastiska med nätet i mina ögon, att responsen ofta är så snabb. Och så genererar det nya tankar.

Det finns förstås också baksidor med nätrelationer. Nätet är så förföriskt i sin lättillgänglighet, med möjligheter utan begränsningar. Så kan det kännas.
Mycket annat i livet läggs åt sidan eftersom tiden inte räcker till. För mig är det mest tv-tittandet jag spolat, och jag har inte särskilt mycket socialt umgänge utanför cyberspace. Det känns oroande ibland, och händer att jag får kommentaren ”hur har du tid att sitta så mycket vid datorn?”. Men det är inte datorn som en burk av plast och metall som jag känner att jag ”sitter vid”, det är ju andra människor jag har kontakt med via nätet, inga uppdiktade datorgenererade figurer utan förankring i verkligheten.
När jag nu sitter och skriver detta har jag förstås tankarna på mina nätvänner eftersom det är de som är grunden för mitt arbete. Det är en ständig kontakt. Flera gånger om dagen tittar jag om det kommit nya mail, när jag sitter vid datorn och jobbar. Sedan finns det förstås dagar när jag inte hinner, när IRL-livet tar över, och så är det för oss allihop.

Att läsa mail och svara på dem innebär att jag sätter mig in i andras inre världar, och delar med mig av mina egna. Jag får, och ger, bekräftelse. Det skapar mening i mitt liv, och den känslan tror jag att jag delar med de flesta av dem som har nätvänner. Det ger en känsla av att jag ingår i ett sammanhang vilket för med sig välbefinnande och en förankring i tillvaron. Så är det för mig.
Att känna meningsfullhet i livet är viktigt. Peter Gärdenfors skriver i sin senaste bok om den meningssökande människan som en social varelse, att vi söker efter mening genom att använda språket för att kommunicera med varandra. Kanske är det de människor som har en extra stark strävan efter att kommunicera som också gör det via nätet, som sett möjligheterna i nätet som det kommunikationsverktyg det så lätt kan användas som. Människor som liksom jag känt känslan ”åh, jag kan få kontakt” och fascinerats och slukats av detta.

Write a comment

*