Om betydelsen av social interaktion på nätet

Nätvänner

Detta är egentligen ett bloggverktyg (Wordpress) men jag använder det till att publicera det jag skrivit om sociala kontakter på nätet. Läs! /Eva

Läs så här:

Välj ett avsnitt och läs uppifrån och ner. Under "Sidor" finns kompletterande texter och information.

Avsnitt

Sidor

Länklista

Umgås för att det är möjligt

Citaten här under kommer från svaren på den av enkätens frågor där jag ber nätanvändarna berätta om hur deras sociala umgänge på nätet startade. Av de drygt hundra som nämner kommunikationssätt är det närmare hälften som börjat genom att gå med på en mailinglista. Chat nämns företrädesvis av dem som varit aktiva på nätet sedan före millennieskiftet.

”De första kontakterna fick jag via ICQ. Den typen av kontakter visade sig bli kortlivade och av alla jag hade kontakt med då finns nog bara EN kvar.”

”Jag började chatta på sk webbchattar hösten 1995, eftersom jag tyckte det var oerhört spännande att få kontakt med människor i andra länder.”

Skälen till att man söker sig vänner på nätet är varierande, men några huvuddrag finns. En fjärdedel berättar att de aktivt sökt kontakt med andra personer med samma intressen eller i samma livssituation:

”På bbs:ers forum (Expressens StingNet och Svd:s BBS vars namn jag glömt) började jag lära känna folk genom diskussioner om ämnen som intresserade mig. Vissa chattade jag enskilt med och började maila med. Sedan fick jag vänner genom att ha en egen hemsida och en hemsida ägnad åt en viss artist, de mailade mig. Jag mailade folk som hade andra hemsidor (på den tiden då man skrev dagbok på nätet – inte blogg). Fast nu kan jag knappt skilja vilka som är mina nätvänner från IRL-vännerna eftersom jag umgås med fler nätvänner än med IRL-vänner.”

För flera innebär livsstilsgemenskapen antingen att ha en specifik sjukdom eller att de blivit gravida. Ett par män nämner att de sökt inträde på pappalistor. En kvinna berättar hur hon fick kontakt med andra gravida kvinnor via mailinglistor under sin egen graviditet och att det gjorde henne beroende av nätvännerna under den här tiden, och att hon behållit flera av dessa nätvänner efteråt. Detta är vanligt, att man fortsatt hålla kontakt efter att diskussionerna om det gemensamma intresset varit uttömt. För den som varit gravid fortsätter ju det gemensamma intresset kring barnen som växer upp, men när det gäller fritidsintressen, eller om man sökt efter kunskap kring olika saker, har det gärna lett till fortsatt kontakt även sedan den ursprungliga diskussionen sinat eller förlorat betydelse.

De som skriver om sjukdom nämner i flera fall både att de sökt efter information om sin egen eller barns sjukdom, och att de sökt sig till nätet för att få stöd av andra i samma situation. Hobbyintressen, som till exempel släktforskning och hunduppfödning nämns också.

44 procent av de 208 som svarat på enkäten instämmer i påståendet ”jag började umgås med nätvänner för att det är möjligt”. Så här skriver en ung man:

”Det kändes väl en anings nördigt. Men så pass kul att det kändes dumt att låta bli. ”

En medelålders kvinna berättar om hur hon redan i mitten av 80-talet under sin universitetsutbildning, fick möjlighet att använda e-post. Hon fascinerades av enkelheten, snabbheten och hur bekvämt det var, och hon var fast. I sitt enkätsvar lyfter hon fram fördelarna med att få tillgång till andras kunskap och erfarenheter och den intressegemenskap som finns på ämnesrelaterade mailinglistor. Det är lätt att ställa frågor och lätt att få svar, och hon uppskattar sina nätvänners och nätbekantas beredvillighet att hjälpa och dela med sig av sina kunskaper, hon uppskattar deras humor och hur de klarar att hålla sig till den rådande netiketten. Själv älskar hon e-post men berättar att en del av hennes nätbekanta föredrar att hålla kontakt via diskussionsforum.
En annan yngre kvinna beskriver sina tidiga kontakter via BBS:er och e-post för mer än tio år sedan med ord som att hon blev ”gravt beroende”. Beroendet gick över men flera av vännerna har hon kvar än idag. Hon ser ingen skillnad i betydelse mellan nätvänner och IRL-vänner utan menar att det snarare är det geografiska avståndet som avgör vilka hon kan träffa IRL och hur ofta.
En tredje berättar om att hon på 90-talet upptäckte e-post på sitt jobb, skaffade modem hemma, och hittade nätanvändare utomlands som hon kommunicerade med för att upprätthålla sina språkkunskaper. På så sätt träffade hon sin man och bor nu i makens hemland.

Att man börjat umgås med nätvänner har för vissa varit helt beroende av slumpen, medan det för andra varit ett medvetet sökande, så som man förr letade efter brevvänner. Letandet på nätet kan ske via portaler med mailinglistor och communities, eller på särskilda sidor för kontakter med andra. ”Ungefär som brevvänner var när jag var yngre” uttrycker en nätanvändare. En annan har hittat sina nätvänner via webringar, som var mer vanligt i slutet av 90-talet.
Idag har det blivit vanligt med bloggar, och att via kommentarsfunktionerna i bloggarna få kontakt med andra nätanvändare. Men bloggar har funnits länge och en av de svarande som haft sociala relationer sedan strax efter millennieskiftet berättar om hur bloggandet lett till nya kontakter, och även flera IRL-träffar. Hon framhåller också det mervärde i livet som nätvännerna ger henne:

”Jag fick träff på bloggar vid sökningar på Internet, blev nyfiken och skaffade en egen blogg. I samband med detta började jag också lämna många kommentarer hos andra bloggare, och märkte att detta uppskattades. Jag har sedan deltagit i 4 träffar IRL med andra bloggare i Stockholm.
Det är (nästan) alltid någon nätvän vaken. Om jag har datorrelaterade frågor har jag fler nätvänner som kan svara. Det finns ett större intresse för filosofiska frågor bland mina nätvänner. Jag har också kontakt med människor av mer varierad ålder och bakgrund bland nätvännerna.
Vissa nätvänner känner jag en stor respekt för. Det är människor med intressen och kunskaper som jag saknar på min arbetsplats och/eller bland mina IRL-vänner. Och jag menar verkligen saknar. Mitt liv vore (var) lite fattigare utan dessa vänner.”   

Andra har råkat hitta sina nätvänner vid planlös surfning på nätet och tagit kontakt av nyfikenhet. Under 90-talet, när internet fortfarande var en ny företeelse i Sverige, var det flera som såg det som ett nyhetens behag att över huvud taget kunna kommunicera med andra nätanvändare. Några skriver i sina svar om att de blivit inbjudna till mailinglistor, communities och forum av andra nätanvändare. Ytterligare andra berättar att det varit genom barnens nätanvändning de själva hittat ut på nätet och blivit fast när de upptäckt kommunikationsmöjligheterna.

Ett av svaren kommer från en medelålders kvinna som berättar att hon är singel och att hon ser nätet som en möjlighet att träffa människor för att umgås med, både män och kvinnor. Hennes erfarenheter är både positiva och negativa:

”Jag har fått några mycket goda vänner. Vi har kontakt mest via nätet, men ses även då och då regelbundet. Som singel är det dessutom ett utmärkt sätt att söka partner för mig som inte gillar att gå ut på dans, pub och liknande.
Det finns många olika dejtingsajter idag. Där skapar man sin egen profil, berättar det man vill berätta om sig själv. Sedan söker man bland alla de profiler som finns, sänder mail eller startar chatt med de som känns intressanta. Inte alltid man får gensvar men ibland så uppstår ömsesidigt intresse. På detta sätt har jag fått flera kontakter, en hel del dejter över en kopp kaffe, en bit mat eller kanske en promenad. De har alla varit bra dejter, men de allra flesta avslutas efter ett kort möte. I regel känner båda, ibland enbart den andre, ibland bara jag att vi inte ska fortsätta kontakten.
På nätet finns många människor som söker seriösa kontakter, men det finns förstås även människor som är mindre seriösa. Här skiljer sig inte dejtingsajter mot krogliv eller andra sätt att träffas. Det ligger inte i forumet utan det ligger i den enskilde personen förstås.

När jag var nybliven singel behövde jag utöka antal singelväninnor runt mig. De flesta av mina tidigare vänner lever i relationer och ju längre tid jag lever som singel, desto mindre gemensamt har jag med dem, det är min upplevelse. Därför söker jag också väninnor. Jag har t.o.m ordnat några aftnar med någon gemensam aktivitet och bjudit in helt okända människor av båda könen. Det har varit mycket givande. På det sättet har jag fått en hel del nya vänner som är singlar och bor på nära håll.
Många känner sig besvikna, många har gått till dejter efter en nätkontakt där inte föremålet har kommit. Det har jag faktiskt aldrig gjort, med ett undantag, och då fick jag i alla fall ett meddelande om att det blev inställt. Vad det beror på att jag förskonats, ja, det har jag funderat på. Jag tror att en del av sanningen är att jag är kräsen när det gäller kontakter. Jag har stora krav på de jag vill träffa öga mot öga…. Om andra är mer lättflörtade vet jag inte, eller om de dras till andra sorters män, eller vad det nu kan vara ja, det låter jag vara osagt.
Hursomhelst, jag är glad att jag lever i den tid jag gör. Att vara singel för 25 år sedan och inte gilla att dansa!? Ja, hur gjorde de? Kontaktannonser? Jovisst, men då är internet ett betydligt mer snabbare och intressantare sätt att utforska och träffa andra singlar, tycker jag.”

Sätten att hitta nätvänner varierar betydligt, visar nätanvändarnas berättelser, men att mötas i diskussion kring ett intresse är inte ovanligt. Många upplever sina möten med andra nätanvändare som slumpmässigt för att man av en tillfällighet hittat någon form av gemenskap på nätet där man känt sig hemma, och där lärt känna andra.
Egentligen skiljer det sig inte så mycket från IRL-livets möten, annat än i praktisk mening, och att det kan vara lättare att få kontakt på nätet.

Comments

Comment from Håkan Brink
Time: 6 februari 2008, 13:14

wow..en gamal stingnetare,jag var på stingnet,svt direkt från dess start tills de lades ner,vilken tid allt före riktiga internet 1993-1999 då jag hade modem..var på då stingnet,svt direkt,crossnet,Agora och massa andra..hade en egen liten FC bbs vid namn Östra Aros bbs..

Write a comment

*