God äppelkaka

Idag har jag bakat en äppelkaka jag tidigare aldrig gjort. Den blev riktigt god.

äppelkaka

Den kallas Selmas lyxiga äppelkaka och receptet kommer från boken ”Äppelriket” av Mia Gröndahl och Anette Åberg.

4 stora äpplen. Gravensteiner

Marinad:
3 msk rom
75 gr russin
4-5 tsk kanel

Kaksmet:
200 gr smör
200 gr socker
3 ägg
200 gr mjöl
1,5 tsk bakpulver

Skala äpplena, kärna ur och skär i bitar. Blanda marinaden i en skål och vänd ner äppelbitarna. De får står i marinaden medan du gör smeten.

Rör ihop socker och smör, tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner blandningen i smeten.

Smöra och bröa en form. Bred ut hälften av smeten i formen, lägg på äpplena med russin, täck med resten av smeten.

Grädda i 150 grader cirka en timme.

Servera ljummen med vaniljsås.

Mitt tips: Jag hade ingen rom hemma så jag tog gammalt äppelvin i stället. Men det går säkert bra med annat starkvin eller t ex konjak. Gravensteiner har vi inte heller i vår trädgård så jag tog av de jag har, tre olika sorter. Jag gjorde marinaden i en plastpåse och när jag lagt i äppelbitarna var det lätt att skaka om så att blandningen blev lika fördelad.