Arkitektur, kärlek och spring

Den amerikanska journalisten Nancy Horan har skrivit en dokumentärroman, det vill säga en roman som handlar om verkliga människor och händelser. Hennes bok handlar om Mamah Borthwick och Frank Lloyd Wright. Han vet ni säkert vem det är, den store amerikanske arkitekten, den störste enligt många bedömare (och det kan jag nog hålla med om). Hon var hans sambo mellan 1909 och 1914. Deras kärlekshistoria beskriver Nancy Horan. Och det gör hon väldigt bra, tycker jag.

Båda var gifta på var sitt håll, och hade flera barn i sina familjer, när de träffades. Efter några års vänsterprassel (fast så sa man nog inte då) så lämnade de sina respektive makar och flyttade ihop, trots att ingen av dem fick ut skilsmässa på flera år. Och det blev så stor skandal att Chicagotidningarna skrev en hel del om det. Men de var modiga och starka, inte minst Mamah Borthwick som var en bildad feminist och som bland annat översatte Ellen Key till engelska. Deras kärlekssaga slutade när Mamah, hennes två barn och flera anställda, blev mördade 1914 av en anställd i huset Taliesin som Frank Lloyd Wright byggt åt dem.

När jag läser kan jag inte låta bli att nynna ”So long, Frank Lloyd Wright” med Simon and Garfunkel. Allt finns ju på nätet numera, så på Youtube kan du höra låten. Eller ta en virtuell tur i hans mästerverk Fallingwater, gjord i Halflife. På nätet hittar jag också en sajt med mängder av bilder av Frank Lloyds Wrights arbete. Han var före sin tid, och en av dem som banade väg för moderismen kring förra sekelskiftet.

Springandet gick hyggligt idag, med tiden 35 minuter och 26 sekunder. Helt OK, men inte bäst. Det kom en mindre skur och det var ganska kallt men man får klä sig därefter.

Andra bloggar om: , ,