Nätvänner

Will Reader är en brittisk forskare som undersökt effekterna av sociala nätverkssajter, typ Facebook. Både DN och SvD skriver om hans forskning. Det han kommit fram till är att kontakt via nätet inte räcker, utan att det krävs IRL-kontakt också. Och att man inte automatiskt får en massa nya vänner via Facebook. Delvis håller jag inte med honom, för min egen undersökning visar att man visst kan etablera och upprätthålla djupa vänskapsrelationer via nätet, t o m utan att träffas IRL. Och det vet jag ju själv. Däremot tycket jag att det nog är ganska givet att man inte per automatik får en massa vänner bara för att de kontakter man har på Facebook kallas ”friends”.

Det jag läst och hört om Facebook tidigare har avhållit mig men igår skaffade jag konto där. Det ska bli intressant att se vad det leder till (6 registrerade ”friends” på ett dygn till exempel). Facebook har ju blivit så väldigt hajpat och frågan är hur länge det håller. Kanske är det den ultimata sociala sajten, efter Myspace? Eller kommer det snart något annat och tar över?

Men nätvänskapen tror jag har lika stor chans att bestå som IRL-vänskap. En del vänner har man kvar i alla lägen, andra tappar man kontakten med efterhand. Nätet är ju bara ett verktyg, och ett fantastiskt sådant, men det är ju vi som använder det som skapar innehållet.

Andra bloggar om: , ,

4 reaktioner till “Nätvänner”

 1. Jag instämmer i dina tankar runt vänskap via internet.

  Facebook har jag än inte gått med i. Känner mig ganska tveksam om det är ett forum jag vill komma i kontakt med. Kanske är det endast den vanliga tveksamheten inför det som är nytt.

  Mia

 2. Jag förstår din tvekan. Vi som egentligen inte vill skylta med hela vårt privatliv kanske inte är helt anpassade för den nya Facebook-eran. Men jag tycker samtidigt att det är så pass intressant att jag vill vara med. /Eva

 3. Jag har nyligen gått med i facebook och tycker att det är lite roligt. För mig som är 60 är ibland språket ett problem! För det mesta går det bra men ibland kör det ihop sig så nu har jag lagt in ett svensk/engelskt lexikon som favorit i datorn! Och man måste tänka efter lite innan man använder sig av facebook. Jag lägger t ex aldrig in foton på familj och vänner (förutom ett undantag där jag bad om godkännande först). Däremot har jag t ex börjat följa naturens växlingar genom lägga in bilder på ett träd utanför mitt fönster. Började en färgsprakande höstdag och igår tog jag ett kort då den första snön kom. Och jag det är ett trevligt komplement att kommunicera på.

 4. Ja, det är jättebra med ett lätttillgängligt svenskt/engelskt lexikon, det har jag också och behöver använda ibland. Annars klarar jag mig väldigt bra ed vardagsengelska men en del ord som bara används på nätet behöver jag slå upp.
  Det är en fin bild på trädet du har. Så har jag också gjort något år med en björk utanför balkongen. I övrigt är det klokt att vara försiktig med bilder på människor, jag har inte heller några sådana i mitt offentliga album.
  /Eva

Kommentarer inaktiverade.