Mot dödsstraffet

En amerikansk man vid namn John och som egentligen är död kommer i polisens garn i Sverige efter en misshandel. Han är här under falsk identitet men polisen kommer snabbt på vem han egentligen är. En dödsdömd amerikansk fånge som enligt alla register avlidit i fängelset sju år tidigare.
Plötsligt är han återuppstånden i Sverige. En omöjlighet? Nej, allt eftersom historien nystas upp får vi svar på de flesta frågor.
Det är författarduon Anders Roslund och Börje Hellström som nu skrivit sin tredje deckare, med titeln "Edward Finnigans upprättelse". Men egentligen vill jag inte kalla den för deckare, snarare är det en spännande roman med ett tydligt budskap: mot dödsstraffet i USA.
Det är vad boken egentligen handlar om. Konsekvenser av dödsstraffet och det totalt omänskliga i att staten ger sig själv rätten att släcka människoliv.

En viktig del i historien är hämnden. I USA handlar det inte om att vårda den dömde utan att straffa. Offrets anhöriga bjuds in till avrättningen, och i det här fallet möter vi en pappa till en mördad dotter. En pappa som bara väntar på den dag han ska få se sin dotters mördare dö.
Den dagen blev han snuvad på när John förra gången avled i fängelset, vilket förstås var en mycket väl maskerad flykt. Men nu väntar han på att få chansen igen. För Sverige går förstås runt våra egna regler om att inte lämna ut någon som riskerar dödsstraff. Det är USA som bestämmer i världen, även i den svenska inrikespolitiken.

Författarnas ambition är uppenbarligen att initiera en diskussion, inte bara kring dödsstraffet utan också om offer och gärningsman, och rättssystemet över huvud taget. Vem är det som är offer och vem är mördare? Och hur summariska är egentligen de utredningar och domar som ska vara en garanti för rättssamhället?
Det är välskrivet, gripande och andlöst spännande. Boken ställer kanske mer frågor än den ger svar på, och ger en rejäl portion frustration över hur det är ställt i världen.