Elsie

En av vår tids stora författare är Elsie Johansson. Nu har Anneli Jordahl skrivit en bok om henne, som kommer ut idag. Den boken har jag läst, och gillar den.

För några år sedan intervjuade jag Elsie Johansson vid ett besök här i Västervik. Här kan du läsa min artikel och vad jag skrivit om hennes böcker.  

Elsie Johanssons trilogi om Nancy blev hennes genombrott. Där berättar hon delvis sin egen historia, i romanform. Böckerna är i högsta grad romaner och inte biografier och ger därför mer en bakgrund till författarens eget liv än en verklig skildring av det.

I Anneli Jordahls bok "Att besegra fru J." får vi veta en hel del om vad som skiljer Nancy från Elsie. Men givetvis inte allt. I sitt förord skriver Anneli Jordahl att hon snarare valt några centrala teman i Elsie Johanssons liv än att berätta om helheten. På så sätt får hennes bok kanske också en större dimension, genom att sätta in Elsie Johanssons liv i en större helhet: 1900-talets stora folkhemsbygge. Elsie Johansson är en klassresenär, eller som hon själv uttrycker det, kunskapsresenär. Hon reste från det fattiga torparlivet på 30- och 40-talet via utbildning och anställning på Posten till dagens medelklass sedan hon slagit igenom som författare med stora försäljningsframgångar. Hennes begåvning fick komma till sin rätt till slut.

Boken handlar framför allt om detta: det vi i dag lärt oss att kalla en klassresa. Det är ett fenomen som Anneli Jordahl utforskat i en stor del av sitt författarskap och som också känns naturligt i detta sammanhang. Boken är skriven i reportageform, utmärkt tematiskt uppdelad, och med ett flyt och ett språkligt tilltal som gör att jag tänker ”oj, är den redan slut” efter sista sidan.

Ett tema är väckelsen, frikyrkorörelsen som varit så stark i Sverige parallellt med arbetarrörelsen och frikyrkorörelsen. Tidigt blev Else Johansson medlem av Missionsförbundet och hennes förhållande till frikyrkan blev en viktig faktor i hennes liv och författarskap. Här konstaterar Anneli Jordahl hur lite som skrivits i Sverige om frikyrkorna och den inverkan de haft i den svenska samhällskulturen. Som ett ganska outforskat tema gör det boken än mer intressant.

I sin bok fångar Anneli Jordahl de delar av Elsie Johansson som jag som läsare av hennes böcker också är nyfiken på. Vad har påverkat henne i hennes författarskap? Det får jag till stor del svar på. Men jag får också en inblick i personen Elsie Johansson. För alla oss som läst och älskat Nancytrilogin och hennes dikter är Anneli Jordahls bok om Elsie Johansson den pusselbit som kanske inte är den sista men avgörande i förståelsen av hennes liv och författarskap.
 

11 500 steg idag. 

2 reaktioner till “Elsie”

  1. Jag har läst trilogin om Nancy, men också den underbara och gripande boken ”Näckrosträdet” som handlar om att leva med en psykiskt sjuk man. Det är en bok jag verkligen rekommenderar.

Kommentarer inaktiverade.