Valborg

Det är väl ikväll man ska vara ute och titta på elden, lyssna på vårtal och vårsånger, och stå och huttra i kylan… Det hoppar vi över i år, tror jag. Precis som de flesta tidigare år.

En bekant utan dator har hållit vårtalet i sin hembygdsförening ikväll och frågade mig för en tid sedanom jag kunde hjälpa honom att hitta en fin vårdikt. Vi letade på nätet och fastnade för denna av Strindberg:

Välkommen åter, snälla sol,
som jagat nordanvinden!
Nu har du sovit sen i fjol
och vaknar röd om kinden.
Värm upp vår jord, så växer råg
och fyller bondens lada.
Värm sund och vik och vind och våg,
så får vi gå och bada.
Välkommen åter, snälla sol,
lys över land och vatten!
Nu klingar sång, nu stäms fiol,
nu dansas hela natten.

Ganska fin, tycker jag.

I stället för beska droppar eller vad det är som används för att fira in våren ikväll, så håller vi oss till kaffe med dopp. Igår bakade jag kaffekex, en variant på kokos- och havrekakor:

kex

Recept: Ett par nävar havregryn, lite havrekli, en halv påse kokosflingor, en knivsudd hjorthornssalt blandat i ett par matskedar vetemjöl, en matsked socker, en kvarts tesked salt. Blandas i en skål. Rör i en skvätt mjölk, två ägg och 50 gr smält smör. Då ska degen vara lite kletig men hålla ihop. Klickas ut och plattas till på plåten. Grädda i 225 grader cirka en kvart.

Lätt som en plätt. Receptet hittade jag på under tiden jag rörde degen igår. Och kexen smakar precis som man kan tänka sig, dvs kokos och havregryn. Det blir lite mellanting mellan kakor och smörgåskex. Inte så feta men ganska knapriga.

Håll till godo! Serveras med fördel till kaffe latte.

Idag hade vi med oss några som skaffning och cyklade ut till torpet, där vi fikade framför brasan. Där är våren nätt och jämt på väg.

pingst

Pingstliljorna har börjat blomma i alla fall. Och syrenknopparna är på väg.

knopp