Hotad demokrati

Det känns fruktansvärt kusligt och obehagligt att högerextremister har kränkt demokratin och mötesrätten som de gjorde i helgen i ABF-lokalen i Vimmerby. Att de trängt in i en möteslokal och misshandlat deltagarna i en studiecirkel, det är ett oerhört brott mot allt vad demokratin står för i vårt land. Hur kan man slå på andra människor?

Detta har drabbat alla, inte bara deltagarna från Socialistiska partiet, som var huvudmålet för inkräktarna, utan också de andra. Det högerextrema våldet kan alltså drabba vem som helst, utan urskiljning. Förhoppningsvis kan detta bli en väckarklocka för alla i samhället att visa sin avsky för allt vad högerextremt våld heter, och inte ge upphov till rädsla. För det är rädda de vill att vi ska bli, de vill skrämma alla oss andra till tystnad. Därför är det ännu viktigare nu att stå upp för det demokratiska samhället.

Kanske kunde man tro att det demokratiska systemet skulle vara så självklart idag att vi inte ens behöver fundera på detta, men det är uppenbart att demokratin är hotad när mötesfriheten inte längre respekteras. Ska vi tvingas tillbaka till 30- och 40-talens gamla konflikter när nazisterna spred sin ondska över Europa? Aldrig!