Lång är framgångsrik?

Är du lång? Och framgångsrik? Det hänger ihop menar psykologen Robin Dunbar i England. Jag har precis läst hans bok "Samvaro, skvaller och språkets uppkomst" där han hävdar ett samband mellan långa personer och framgång i samhället. Han stöder sin teori mest på andras forskning.

I alla fall skriver han att vi förväntar oss att kändisar ska vara långa och blir förvånade när de inte är det om vi ser dem i verkligheten. Länga människor är oftare också mer framgångsrika i yrkeslivet. "Om det beror på att längre människor är intelligentare eller att vi hellre går ur vägen för dem återstår att se. Faktum är att längre personer inte tycks behöva arbeta lika hårt för att bli framgångsrika." skriver han.

Kanske stämmer det. Vår koncern-vd är i alla fall en ovanligt lång person. Just nu kommer jag inte på andra exempel men det finns förstås. Kvinnor som nått längt, är de längre än de flesta tro? 

4 reaktioner till “Lång är framgångsrik?”

  1. Tänker förstås på min egen chef… Han når upp till taket han också :) Och när jag tänker efter kommer jag på flera långa människor med nåt slags ”uppsatta” positioner. Men jag kommer på flera korta också. Så det kanske egentligen hänger på helt andra saker?

  2. Ja, jag har också känslan av att detta kan stämma. Men tänker också på motsatsen, som t ex Leif Pagrotsky och f d ministern Olof Johansson. Liza Marklund är väl ganska så lång? Bill Clinton är väl lång? I boken står det att sedan andra världskriget har inget amerikanskt presidentval vunnits av den som varit kortast av de två kandidaterna. Bush är väl inte så lång? (Boken skrevs 1996).

  3. Jag tror nog inte det stämmer. Min erfarenhet är att det är den bästa prataren och den med mest självförtroende som är mest framgångsrik i en grupp. Inte heller är det de längsta som med nödvändighet är mest attraktiva för det motsatta könet! Det har gått rätt bra för Danny deVito, Mel Brooks,Charlie Chaplin, Edith Piaf, Napoleon… med flera!

Kommentarer inaktiverade.