Övergångsriter

Spelar det någon roll vad klockan är om man inte vet var man är? Eller vem man är? Och spelar det någon roll om jag har rätt tid bara jag har samma tid som resten av samhället? Tja, man funderar lite när det är dags att ställa om klockorna en sådan här dag som idag. Några klockor har vi som inte ställer om sig själv: på mikron, min gamla mobil, köksväggklockan och den andra väggklockan från 1994. Jag kollade både på datorn och på satellitklockan vad som var rätt tid innan jag ställde om dem och då började vi ju fundera på: finns rätt tid? Och spelar det någon roll bara jag är synkroniserad med resten av er andra, dvs har samma tid?

Vi är så beroende av klocktid idag, och så mycket stress skapas av detta evinnerliga tittande på klockan.  Varför ska det vara så viktigt? Överallt finns tidsangivelsen och allt ska ske på minuten.

Tänk så mycket gamla tankar som kommer upp bara för att det blev vintertid. Jaja, jag kommer att stressa lika mycket som vanligt imorgon även om jag fått en hel timme till skänks idag… 

Och som vanligt tar jag armbandsklockan på mig det sista jag gör innan jag går hemifrån till jobbet i morgon bitti. Och tar av den igen så fort jag kommer innanför dörren här hemma igen på kvällen. Sånt kallas övergångsriter tror jag. Har du också övergångsriter mellan jobb och fritid?

2 reaktioner till “Övergångsriter”

 1. Vi Lider under ”övergångsriter” inte bra för att klockan skall ställas om. Hur var det nu jag gjorde med det nya armbandsuret? Fars gamla klocka som ”inte får dras baklänges” för att inte ändra att den slår rätt antal slag och så vidare.

  Övergångsriter kan vara att man börjar bli till åren och får helt andra intressen mot vad jag hade för 20 år sedan. Barnbarnet (4 veckor nu) som ”tryggt” suger på tutten hos sin mor. Vilka övergångriter ska han genomgå tills han blir lika gammal som jag? Hur många år får vi tillsammans och hur kommer han att känna för sin gamle farfar.
  Hur kommer hans klockor att se ut när han skall ställa om från sommar till vintertid eller blir det andra tider i en framtid när de har sommarstuga på månen eller i en annan galax?
  Vad innehåller vår framtid eller övergångstid?
  Ineg vet/Hasse W

 2. Visst kan man få många tankar en sådan här dag, Hasse.
  Jag tror att ditt barnbarn kommer att gilla sin farfar, ju mer medvetandet ökar. Kanske han inte alls behöver bry sig om att ställa om några klockor för då kanske alla är sådan som styrs av satelliter.
  Eftersom vi inte kan föreställa oss den tekniska utveckling som vi har framför oss kan man spekulera ganska fritt. Men människan kommer med all säkerhet att hitta på mer saker och system för att underlätta vardagen och underhålla oss.

Kommentarer inaktiverade.