Föräldraförsäkringen

Låt föräldrarna dela föräldraledigheten så att båda jobbar deltid. Det är ett förslag som Linda Skugge gör i en intervju i TCO-tidningen (men jag hittar inte artikeln i nättidningen). Mamman (eller pappan) kan få en viss tid först, kanske det första halvåret, men sedan kan föräldrarna dela så att båda jobbar halvtid och att någon alltid är hemma tills barna börjar på dagis. Jag håller helt med henne om detta. Även om det förstås inte är en möjlig praktisk lösning i varje enskilt fall så är det en bra princip. Saknas den ene föräldern (pappan till nästan 100 procent) så får väl den andre (mamman) få resten också.

Jag tror att det är en bra lösning med delad föräldraledighet så här. Då blir ju föräldraledigheten till för barnet, inte för förälderna. Barnet får vara med både mamma och pappa, och båda får fortsätta jobba.

Vi gjorde på ett liknande sätt när våra barn var små för snart 20 år sedan. Vi jobbade båda sextimmarsdag under en period och barna var på dagis mellan tio och två. En av oss började och slutade tidigt på dagen, den andra sent. Det var väldigt bra.

Dessutom vill jag än en gång tala om hur bra det är med dagis. Jag är så glad att det fanns när vi behövde det. Då, på 80-talet, var det inte så fullt med ungar på avdelningarna och de hade det verkligen bra där. Det kändes väldigt bra att det fanns andra vuxna som brydde sig om våra barn och tog hand om dem när vi var på jobbet.