"Det ska vara
single malt whisky i glaset"


Ingen is i whiskyn. Bara vatten.
Absolut inte is men gärna lite vatten, men inte mer än en femtedel vatten menar whiskykännaren Dag Lennartsson. En liten skvätt vatten i whiskyn framhäver och förhöjer smaken.
Han kan det mesta om whisky.
I Skottland finns flera whiskyregioner: Lowlands, Highlands, Speyside (som är en del av Highlands) och ön Islay strax väster om det skotska fastlandet.
I Speyside finns omkring hälften av alla destillerier i Highlandregionen.
Varje region har sin egen karaktär och producerar olika sorters whisky. På Islay produceras de rökiga whiskysorterna som till exempel Laphroaig.
Whiskysorterna från Speyside är ofta ganska söta beroende på vattnet som rinner fram i bäckarna bland ljungen.
Vatted whisky är en blandsort som görs av whisky från flera regioner eller från flera destillerier i en region.
Whisky kan variera i pris från ett par hundra kronor till drygt tusen kronor för en 21-årig av ett exklusivare märke. Det är lagringstiden som kostar.
De dyra sorterna är inte alltid prisvärda menar Dag Lennartsson. Det har hänt att jag blivit besviken på en 18-årig whisky.
De allra yngsta sorterna som säljs är lagrade minst tre år. Vanligast är dock whisky som lagrats i tio år.
Smakerna kan variera betydligt, både mellan olika lagringstider och olika tillverkningsorter. Många gillar whisky med stark röksmak, andra vill ha en mildare. Dag Lennartsson har skrivit flera böcker om whisky. Han är född i Vimmerby och har släktgården som fritidshus där. Under många år arbetade han i bank och startade den karriären i Västervik för över 30 år sedan. Så småningom kom han till Ystad och har där startat sällskapet The Malt Society.
Hans whiskyintresse startade för många år sedan när han spelade golf i Skottland och gick på puben på kvällen och såg alla intressanta och okända flaskor på hyllorna.
Det var då upptäckte skillnaderna mellan olika sorter när han provade sig fram.
EVA JOHANSSON

Dag Lennartssons tips på goda whiskysorter:
Black Ribbon.
En vatted whisky som görs för den svenska marknaden. "Den är mycket prisvärd och har till och med fått en guldmedalj i London."
Highland Park. En 12-årig sort från Orkney. "Det är en komplett whisky med både rökighet och sötma."
Mortlach.
En 15-årig whisky från Speyside. ”Den är lite mer balanserad än andra sorter från Speyside, inte lika söt.
Ardbeg. En 17-årig favorit från Islay. "Den är mycket rökig och tuff, och ibland känner jag för den."
Cragganmore.
En 12-årig sort från Speyside. Kraftig och med mycket rökig smak.
Glenfarclas. En 10-årig whisky från Speyside. "Den håller mycket hög kvalitet för en tioåring. Distilleriet är ett av de få kvarvarande familjeägda."
Glenandrew.
En 10-årig whisky från Speyside som är ny i Systembolagets sortiment, och som har en lätt fruktig och rökig smak. "Den är mycket prisvärd och görs av en liten fristående producent."
Longmorn. En single malt whisky från Speyside som lagrats i 15 år. "En riktig toppenwhisky."

Fakta/Whisky
Ordet whisky kommer från det gamla gaeliska ordet för vatten.
Skotsk whisky finns i flera sorter: Single malt: görs på enbart mältat korn på ett och samma destilleri men kan innehålla whisky från flera årgångar. Det är den yngsta årgången som anges på flaskan.
Single grain: görs på omältad säd.
Blended: en blandning av grain- och maltwhisky. Ju mer maltwhisky som ingår, ju högre kvalitet.
Vatted: En blandning av maltwhisky från flera olika tillverkare.
Mältning: kornet ligger först i blöt och får sedan gro. Vid groddningen omvandlas stärkelsen till socker.
Källa: Nationalencyklopedin, www.whiskyweb.com, www.scotchwhisky.com

© EVA JOHANSSON 2004-02-05

åter till startsidan

Åter till startsidan

I Skottland dricker man förstås skotsk whisky. Här är det Balblair i glasen, som står i fönstret på vårt hotellrum i Oban i maj 2004. Under den semesterveckan provade vi förstås också Obans egen whisky, men även Glenmorangie, Glenkinchie, Dalwhinnie, Lagavulin och Cragganmore.