Att tvätta är en konst

Det är tråkigt att laga mat. Jag får aldrig till det där stinget på köttgrytan eller pajen som jag skulle vilja för att vara nöjd. Koka tevatten till frukost är lagom mycket matlagning för mig.
Själv tycker jag att matlagning tar alldeles för mycket av min tid, när det finns så mycket annat intressant jag vill ägna mig åt. Varför ska jag behöva avbryta bokläsningen bara för att magen kurrar efter föda? I nio fall av tio skulle jag säkert bli nöjd med ett piller, om sådana funnes.
Detta betyder dock inte att jag är ointresserad av hushållssysslor. Städning och disk hoppar jag gärna över, bara någon annan gör det. Men tvätten släpper jag inte ifrån mig lika lätt.

Varför finns det bara tvättprogram på tvättmaskinen och inte på tv? Att tvätta och ta hand om hemmets textilier är en skön konst, väl värd sin uppmärksamhet i media. Det är inte bara att fylla tvättmaskinen och trycka på knappen.
A och O i alla tvättsammanhang är sorteringen. Framför allt sortering efter färg, men också kvalitet. Blått för sig, liksom svart, rött och vitt. Grönt och beige kan gå bra att tvätta ihop, men inte alltid, vissa gröna plagg tvättas bättre ihop med blåa. Och grått tvättar jag givetvis tillsammans med svart.
Alla tröjor med tryck plus jeans ska vändas ut och in före tvättningen, för att spara slitaget på trycket och för att inte jeansen ska få fula slitränder.
Alla plagg skakas ut ordentligt innan de hängs upp på tork. Både lakan, handdukar, tröjor och byxor torkar jag ute så länge vädret tillåter. Väderprognosen inför lediga helger är därför ett viktigt instrument i tvätthanteringen.
Torktumlaren har säkert sina förtjänster, fast jag ännu inte upptäckt dessa. Torktumlaren sliter och krymper tvätten, enligt min åsikt.

När tvätten väl har torkat ska den tas om hand. Den ska vikas snyggt och få eftertorka någon extra dag innan den stoppas in i garderober och skåp. Kläder ska förvaras i prydliga högar, sorterat efter funktion.
Man ska vårda sina ägodelar och sköta sina kläder, då håller de form och färg bättre. Skjortor och byxor ska strykas, och strykningen går så lätt med en bra film på videon. Då känner man sig både nyttig och nöjd.
I mitt hem får man inte sätta sig på en stol där det ligger en tröja slängd utan att först ta bort tröjan.
I inredningen är modet nu att satsa på köken med köksöar, stora ytor och vacker inredning. Men varför satsar man inte på tvättstugan och grovköket?
Nej, i stället är det ofta en vrå inklämd mellan kök och vägg, och alldeles för liten. Det är för knappt om plats både för att röra sig och för att få plats med tvättkorgar för smutsig tvätt och för ren tvätt, för tvättattiraljer och klädvård, och för upphängning av tvätt som måste hängas inne.
Visst är det mycket mer intressant med tvätten än med matlagningen?

©EVA JOHANSSON 2003