Ekblads Tryckeri läggs ner

Västerviks äldsta företag är snart ett minne blott

Tillbaka till startsidan
Tillbaka till reportage

(Publicerat i Västerviks-Tidningen 2004-10-06)

– Jag tror inte på något nytt jobb i den här branschen, det kommer det inte att bli.
Det säger Roger Hallberg, tryckare på C O Ekblads tryckeri i Västervik. Företaget kommer att läggas ner inom ett halvår och 18 jobb försvinner. Han blir arbetslös i nästa vecka då fyra anställda slutar. De varslades redan i början av året, varsel som sedan skjutits fram eftersom uppdragen för tryckeriet inte sinat. Problemet är lönsamheten.
– Det här yrket är bara att glömma, menar också Tommy Eriksson som arbetar i bokbinderiet.
– Jag har ringt på en del jobb men inte fått napp. Jag vet inte vad jag ska göra sedan, när jag slutat här.
Precis som de flesta här på Ekblads har de många års anställning bakom sig. Tommy kom hit 1991. Roger började sin anställning som sjuttonåring för 24 år sedan. Många har inte arbetat någon annanstans utan varit här hela sitt arbetsliv.

Nedläggningen har varit på känn under en tid. Redan för en månad sedan gjordes ett försök av de anställda att ta över verksamheten.
– Vi var flera anställda som var intresserade och vi fick hjälp av Almi som räknade på det. Men kalkylen visade att det inte fanns ekonomisk bärkraft så vi fick inte stöd till ett köp, berättar Roger Hallberg.
Ledningen för Ekblads har nu begärt företaget i likvidation.
– Vi har sett det komma sedan årsskiftet, flera maskiner har sålts och hämtats av köparna den senaste tiden och resten är redan sålt. Några större investeringar har heller inte skett så vi har nog förstått hur det skulle bli.

För en tid sedan fick Roger Hallberg erbjudande om ett tryckerijobb i Jönköping, men tackade nej på grund av familjen och huset.
– Det klart att jag nu funderar på om jag borde ha tagit det, men det skulle bli svårt att pendla. Men jag är beredd att sadla om och omskola mig, kanske arbeta i vården om det är där jag kan hitta jobb.
Ett par av de anställda har erbjudits jobb på systerbolaget i Karlshamn och en av dem har redan flyttat.
– Kanske kan någon få jobb i Vimmerby eller i Jönköping, där finns det nog en viss efterfrågan, hoppas Roger Hallberg.
Han menar att kommunledningen borde arbeta mer för att få hit nya jobb, framför allt statliga jobb som vi har en förhållandevis låg andel av här i Västervik.

© Eva Johansson 2004

De anställda på Ekblads tryckeri skiljs åt när företaget läggs ner. Några slutar redan i nästa vecka. Tommy Eriksson arbetar på bokbinderiet på Ekblads och Roger Hallberg som tryckare. Båda två är bland de första fyra som får gå från företaget. Den femtonde oktober, på fredag i nästa vecka, lämnar de sina jobb och blir arbetslösa.
Foto: MAGNUS GLANS
Roger Hallberg har arbetat på Ekblads sedan 1980 och kom dit som lärling. Hans pappa hade då arbetat där i många år. Roger räknar inte med att kunna få nytt arbete i tryckeribranschen utan är beredd på omskolning. Det stora yrkeskunnande han har går då snart förlorat.
Foto: MAGNUS GLANS