Vårt behov av MacGyver

MacGyver är den sanna hjälten.
Han är den som alltid kan rädda situationen, den som står på de svagares sida, den som är rättvis och god. Han är modig och stark, påhittig och hjälpsam. Han är den ende som kan hindra en båt från att sjunka med hjälp av några gem och tuggummin, som kan hejda skurkarnas framfart med hjälp av fotogen och ett snöre, den ende som kan få en lastbil att gå igång med hjälp av en spiralfjäder från en penna, han kan tillverka en glidflygare av trasiga satellitdelar och plastsjok (det provade yngste sonen efteråt, med gott resultat på låg höjd). Han behöver inte eldvapen för att hävda sig mot bovarna utan klarar sig med en armékniv och en rulle tejp i fickan.

Tänk om vi hade MacGyver till hands när det krisar till.
MacGyver är en tv-serie som jag tittade på i slutet av 80- och början av 90-talet, när mina barn var i förskoleåldern. En gång i veckan kunde vi följa hjälten och hans kamp mot ondskan och kriminaliteten.
Avsnitten spelades in mellan 1985 och 1991. MacGyver spelades av Richard Dean Anderson. Det är han som är MacGyver.
Richard Dean Anderson är mycket engagerad i miljörörelsen och har på flera sätt gett sitt stöd åt denna. Det sista avsnittet av MacGyver utspelade sig någonstans i Afrika (tror jag) och handlade om jakten på tjuvjägare som dödar noshörningar för att komma åt deras horn.
Avsnittet avslutades med att han gjorde ett uttalande, inte i rollen som MacGyver utan "this is Richard Dean Anderson speaking...". Han talade om vikten av kampen för de vilda djurens fortlevnad, och sa adjö till tittarna.
Detta är den sanne MacGyver. Den gode mannen.

MacGyver är också den manlige supermannen, en riktig snygging med utstrålning och sug i blicken. I januari i år fyllde han 51 år.
Men framför allt är det hans godhet som talar till kvinnohjärtat. För några veckor sedan såg jag Richard Dean Anderson skymta förbi i tv-rutan, i någon sciencefiction-serie. Ansiktet var så välbekant, men situationen var helt fel. Helt fel.
Jag borde ha blundat och behållit honom som MacGyver i minnet.

©Eva Johansson 2001