Min filofax och jag
Äntligen ska jag få ordning på mitt liv. Jag har fått en filofax. Ni vet, en kalender med en massa extra blad till allt möjligt, för att jag ska kunna organisera mig. Givetvis finns här dagboksbladen, ett uppslag per vecka, med klockslag.
Här är det meningen att jag ska notera alla spännande och intressanta kommande händelser. Som varande den nya moderna människan "singel i stan" (om än medelålders) har man givetvis massor med spännande möten att boka in.
Tandläkaren på torsdag kl 11.30. Sonen till tandläkaren nästkommande onsdag. Filmstudion varannan måndag. Studiecirkeln på torsdagkvällarna. Styrelsemötet nästnästa måndag. Jour på jobbet på lördag. Beställ tid hos frisören (om en månad). Passa grannens katt vecka 42. Och nu är skolan igång och jag kan skriva in föräldramöten och kvartssamtal.
Snart blir det fullt i min filofax.

Nu kan jag slänga alla gamla och nya lappar jag samlat på mig, på skrivbordet, på anslagstavlan, på köksbordet och i ryggsäcken, post-it-lapparna på datorskärmen både hemma och på jobbet. Jag kan samla all information jag behöver i min nya tjocka filofax.
Det finns särkilda blad för att planera motionen. Nu går det inte att slarva med den längre. Och för ekonomin. Den kommer givetvis att redas ut när jag kan göra en så snygg budget. Och långtidsplanering, korttidsplanering och projektplanering. Jag undrar vilket projekt jag ska välja... Att städa ur förrådet före millennieskiftet verkar för banalt. Och att bli en god människa för pretentiöst. Nej det får bli något i stil med att… ja, säg det?

Och jag kan detaljplanera för hela nästa år, det första året i vårt nya årtusende. Vad ska jag hitta på vecka 40 år 2000? Det är ju bara ett år dit och min filofax är tom och inbjudande. Det måste jag fundera på. Och alla andra veckor och dagar jag har framför mig, som ett öppet hav av tid.
Nu ser jag det klart, all tid jag har.
Inte visste jag att jag hade så mycket tid, jag som alltid stressar mellan jobb, hem, affär och allt möjligt annat jag inbillar mig att jag ska hinna.
© EVA JOHANSSON september 1999