London lockar läsare

Att strosa i en storstad en helg är en skön avkoppling och ett avbrott i småstadslivet här hemma. Men det ska inte vara vilken storstad som helst.
För mig är det bara London som gäller.
Förra helgen promenerade vi genom St James Park och tittade på vårlökarnas knoppar och noterade att påskliljorna redan har decimeterhöga blad. I slutet av januari känns det som vår här fast Londonborna själva oroar sig för den kommande nordanvinden med snö och några futtiga minusgrader, som förutspås i väderrapporten längre fram under veckan. Men då är vi redan hemma igen, åtskilliga kronor fattigare.
En shoppingrunda i London över helgen är rena nöjet även om fötterna värker efter två dagars traskande. Men det bekymrar mig inte när kvällen kommer och en lager n' lime väntar på puben.

Vi utgår från Picadilly Circus och tar oss runt de stora gatorna: Regent Street, Oxford Street, Charing Cross Road och Shaftesbury Avenue tillbaka till Picadilly. Från de här gatorna kan man göra små utstickare in på sidogatorna, och återvända ut i folkvimlet på huvudstråken snabbt igen. Men Carnaby Street lockar inte längre, som det gjorde för trettio år sedan.
Nu har den här gamla innegatan från popens 60- och 70-tal blivit en tillrättalagd turistgata med turistsouvenirer i turistaffärerna. Trist men kanske förutsägbart. I dag får man åka ut i ytterkanterna, till exempel till Camden, för att hitta samma atmosfär som då.

Det bästa med centrala London är de stora härliga bokpalatsen i flera våningar: Waterstones, Books etc, Dillons, Foyles, Borders... Flera av dem har kaféer och man kan i lugn och ro granska de intressanta böckerna och välja med omsorg.
Charing Cross Road är bokhandlargatan framför andra. Här ligger bokaffärerna och antikvariaten vägg i vägg.
Endera Foyles på Charing Cross Road eller Waterstones på Picadilly anses som den största bokhandeln i Europa. Vilken av dem som är störst spelar ingen roll. För här finns allt. Allt.
Och lite till.

På Foyles skulle jag kunnat stanna hela dagen.
Där kan man ta hissen upp till femte våningen och arbeta sig ner, avdelning för avdelning. Timmarna försvinner medan jag plockar bland böckerna, letar efter författare jag känner igen eller böcker av helt okända men som ser spännande ut, läser baksidestexter och recensionscitat.
I en affär hittade jag min ungdoms favorit Catcher in the rye av J D Salinger. Nu ska jag snart läsa om den.
Även en deckare från Sydafrika och en från Kina finns med i mitt bagage hem, liksom min favoritförfattare Alice Hoffmans bok The river king och en roman om Virginia Wolf. Daniel Masons The Piano Tuner har jag läst om i någon tidning. Michal Frayn är en för mig totalt okänd författare men hans Spies verkar lovande. Det gör också Shena Mackays Heligoland som utspelar sig i London på 30-talet

Shopping i London kräver några pauser under dagen. Då är det kaffe som gäller. Efter promenaden i parken och en tunnelbanetur på ett par minuter börjar vi med kaffe med mandelgiffel på det lilla fiket på Glasshouse Street alldeles vid Erosstatyn på Picadilly Circus. Några timmar senare dricker vi italienskt kaffe med vit chokladcreme och mumsar på någon slags variant på svensk kanelbulle inne i ett köpcentrum någonstans. Det smakar alldeles utmärkt ihop.
Söndagseftermiddagskaffet blir en caffe latte med extra shot och blåbärscheesecake på en av de otaliga Starbucks som finns överallt i London numera. Ljuvligt gott.
Visst borde jag väl ha shoppat lite nya trendiga kläder också. Men det är ju så tråkigt.
Snart bär det av igen, tror jag.
©EVA JOHANSSON februari 2004