Om betydelsen av social interaktion på nätet

Nätvänner

Detta är egentligen ett bloggverktyg (Wordpress) men jag använder det till att publicera det jag skrivit om sociala kontakter på nätet. Läs! /Eva

Läs så här:

Välj ett avsnitt och läs uppifrån och ner. Under "Sidor" finns kompletterande texter och information.

Avsnitt

Sidor

Länklista

Praktisk nytta

För en mindre grupp nätanvändare inleds och upprätthålls relationerna på nätet främst av nyttoskäl, enligt enkätsvaren. Det kan vara ren praktisk nytta, som att till exempel få hjälp, tips och råd inom ett särskilt område; både datorrelaterade områden och annat, fritidsintressen, i arbetet, eller att upprätthålla språkkunskaper. Några nämner att de får information av sina nätvänner inom olika områden, bland annat om andra länder och kulturer; de kan se nätvännerna som en tillgång på specialister, ”en stor erfarenhets- och kunskapsbank” som vidgar vyerna för dem. I flera fall nämns detta i kontrast till IRL-umgänget där dessa kunskaper saknas. En kvinna i 35-årsåldern sammanfattar hur hon ser på sina nätrelationer:

”Rätt okomplicerat. Bra kunskapsutbyte med många specialister som kan hjälpa mig i olika frågor. Snabbt och enkelt med snabb respons! Kanon!”

En annan av dem som svarat är en kvinna i 60-årsåldern som uttrycker sig så här när hon skriver om fördelar med att umgås med nätvänner:

”Det är en stor förmån att kunna få och dela med sig av erfarenheter! Jag får höra många vinklingar på problem som jag annars inte skull ha fått höra.”

Andra ser fördelen med att få ett personligt nätverk som kan vara till nytta, till exempel vid byte av arbete eller vid en flyttning. 32 av dem som svarat på enkäten beskriver med egna ord någon form av praktisk nytta av sina nätrelationer. Ett exempel på detta är svaret från en kvinna i 30-årsåldern som bor någonstans på landsbygden. Hon har haft nätvänner sedan slutet av 90-talet och ser en stor fördel i de nätvänner hon träffat som har gemensamma intressen:

”Min största hobby är trädgård, så genom att prata trädgård på de forum, mailinglistor och andra trädgårdsrelaterade sajter träffar jag människor med samma intresse. Bor vi på lagom avstånd så blir det säkert en träff IRL förr eller senare. Jag har oxå haft stor nytta, både teoretiskt och praktiskt, genom att prata med andra människor på internet. Vi byter kunskaper, frön, plantor, tips och idéer med varandra.”

Hon berättar om hur berikande hennes nätkontakter är för henne och hur hon känner att hon själv blir mer intressant genom de idéer och tankar hon får från kontakterna med nätvännerna. Sina nätvänner har hon kontakt med dagligen, vilket hon inte har med IRL-vänner, och konstaterar att hennes sociala nätverk har vidgats betydligt genom nätkontakterna. Först lär hon känna människor på nätet och sedan blir de hennes IRL-vänner.

Många nätanvändare ansluter sig till grupper av olika slag utifrån ett särskilt intresse, med avsikten att kunna ha praktisk nytta av gemenskapen men också att kunna dela med sig av sina egna kunskaper och färdigheter. Att dessa kontakter sedan leder till djupare relationer är inte ovanligt.

”Det är ofta jobb- eller programmeringssnack men även personliga och politiska diskussioner. Men nästan alla börjar som intressedelande kontakter i jobbet.”

Så skriver en man i 30-årsåldern som berättar att hans kontakter med nätvänner startat genom att andra kontaktat honom av nyfikenhet på problemlösningar på internet. Själv tycker han att nätrelationer oftast känns mer tillfälliga än IRL-relationer.
En kvinna i yngre medelåldern beskriver detaljerat hur hennes nätumgänge ser ut utifrån olika syften och intressen och hur de kommit att få stor betydelse för henne:

”Jag gick med på olika forum, och försökte skapa kontakt. Bland annat www.brollopstorget, Viktväktarnas forum, www.busbraforum.se och forum.pyssel.net.
Mina nätvänner består egentligen av fyra grupper. En tjej jag träffade via viktväktarforumet och som jag delar viktproblematik med. En grupp med tjejer som jag träffade via Bröllopstorget, vi har börjat pyssla och tillverka kort tillsammans och träffas ofta kring det. Därefter är det ett stort gäng med tjejer jag träffar via forum.pyssel.net, där vi också träffas och pysslar. Via detta forumet har jag också en hög nätvänner jag aldrig träffat IRL, men som jag ändå är mer förtrolig med. Den fjärde gruppen är en tjej som jag fick kontakt med via bröllopssiten, och som gjorde att jag började i samma kör som henne och därigenom fick fler IRL-vänner. Mina nätvänner (nät–>IRL-vänner) är mycket viktiga för mig.”

Birgitta i Arboga är en av mina egna nätvänner. Hon har också träffat andra nätvänner genom sitt stora intresse för att sy lapptäcken och att kvilta. Hon berättar sin historia om hur hennes intresse lett till nya vänskapsband men också bidragit till hennes egen utveckling av sin hobby:

”I slutet av 90-talet köpte jag min första dator och kopplade upp mig på nätet med modem. Jag tyckte det var jätteroligt och gick med på flera olika mailinglistor, men de flesta är jag inte med på längre.
Jag har sytt lapptäcken och kviltat i många år. När jag sedan fick bredband för ungefär sex år började jag söka på nätet efter information och hemsidor om lappteknik och blockhusteknik. Jag laddade hem mönster från nätet. Då hittade jag också en skandinavisk lapptäckslista som jag gick med på.
På den tiden var jag inte så van och vågade väl inte sy mycket annat än blockhusteknik så då var jag inte så aktiv med mailandet. Jag letade efter en svensk lista i stället och hittade så småningom ”quilt _lappteknik” som den numera heter, som jag gick med på. Då lämnade jag den skandinaviska listan.

Quilt _lappteknik är en stor lista, med över 300 medlemmar. Vi tipsar varandra om mönster och bilder (typ olika hemsidor), ger tips och råd om till exempel var man kan köpa vissa tyger eller bra-att-ha-saker. Vi skickar länkar till varandra och lär av varandra. Det är väldigt roligt att vara med där.

Det är en kärntrupp på 25-30 personer som är mest aktiva och mailar flera gånger i veckan, nästan varje dag.

En positiv följdverkan av att jag gick med på listan är att jag blev personligt bekant med en kvinna i en närliggande stad. Hon bor bara ett par mil ifrån mig och när vi ska på syträffar (i föreningen Rikstäcket) en gång i månaden åker jag till henne och sedan samåker vi vidare. Vi har också gått på någon utställning ihop och har lite privat mailkontakt utanför listan. Kontakten med henne är något av det bästa med listan och det betyder mycket för mig.
Vi som är med på  mailinglistan hjälper varandra när det är något problem och man får inspiration när andra visar vad de har hittat på. Senast igår köpte jag en speciallinjal efter ett tips på listan. Så min sömnad har nog blivit lite dyrare med åren…
Genom mailinglistan ordnas träffar och sydagar och andra gemensamma projekt, till exempel att byta tyger med varandra. En aktivitet vi har ibland är att vi på en viss tid syr något som är gemensamt för alla, en viss sak eller med vissa tyger. När vi är klara skickar vi in bilder på det vi sytt och det är väldigt roligt att se hur olika det kan bli fast vi haft samma utgångspunkt. Det är utvecklande och jättekul.

Hade jag inte haft kontakterna på mailinglistan hade jag nog inte varierat mig så mycket i det jag syr. Jag hade till exempel knappast vågat mig på applikationerna som jag sytt den senaste tiden. Tack vare listan har jag utvecklat min sömnad.
Listan finns ju tillgänglig jämt, det är alltid någon som svarar om man ställer en fråga eller har ett problem.
Det kommer igång många roliga diskussioner på listan. Till exempel för ett tag sedan när någon frågade ”vad är ditt drömprojekt att sy?”
När jag flyttade ihop med min sambo för några år sedan gick jag ur de flesta mailinglistor jag var med på för jag tyckte inte jag hade tid längre. Men inte quilt _lappteknik, den är viktig för mig.”

Även den praktiska nyttan är en viktig del av nätkontakterna. Ett exempel är släktforskning. Idag har släktforskning blivit en riktigt stor folkrörelse och säkert har den utvecklingen gynnats av nätets möjligheter till kontakt med andra som kanske har den lilla pusselbit om mina förfäder som jag själv saknar. Där betyder förstås också tillgängligheten mycket mer, att gamla kyrkböcker och annat från arkiven nu blivit tillgängliga på internet tack vare den digitala tekniken. Då uppstår kommunikation och kommunikation är grunden för vänskap.
Intresset för släktforskning går ofta hand i hand med intresset för hembygdsforskning, som också gynnas av internets möjligheter att dela med sig av kunskap och information. Bara att kunna berätta sin egen historia på nätet och göra den tillgänglig för vem som helst kan skapa nya kontakter. Det har jag själv erfarit under de snart tio år som jag haft min hemsida. Det är kontakter som också lett till en form av nätvänskap.

Att kunna hjälpa andra är kanske en drift vi människor har inom oss. På nätet verkar vi vara mer benägna att hjälpa varandra än i IRL-livet. Kanske är det så, och kanske kan det leda till att vi också utanför nätet blir alltmer hjälpsamma gentemot främlingar, att vi tar med oss det beteende vi lär oss på nätet ut i IRL-livet.
Den här nyttofokuserade gruppens utveckling bland nätanvändare kan förklaras med social exchange theory som innebär att individer eftersträvar att få ut så mycket som möjligt till så liten kostnad som möjligt och att detta är ömsesidigt i sociala relationer. Att på nätet dela med sig av sina kunskaper kan vara ett lågt pris för att själv få önskad hjälp och information.
En av dem som har inlett nätkontakter utifrån sitt intresse för att göra hemsidor och för släktforskning är Ingemar Johansson utanför Piteå. Han är en av dem jag själv lärt känna via ett par mailinglistor där vi är med. Han berättar om hur han funnit andra med samma intressen. Men han ser också problem när eldsjälar som drivs av ett brinnande intresse hoppar av gemenskapen:

”Av en slump hittade jag någonting på nätet som hette HTML-gruppen och gick med där. Där fick jag en del trevliga kontakter som fortfarande består.
Efter en tid sa dock grundarna tack och adjö och en ny ledning skapades där jag efter en viss tid kom att ta en tämligen aktiv roll. Oerhört mycket jobb och ganska mycket bråk och tjafs följde så jag valde så småningom att hoppa av och bara vara passiv medlem. Fortfarande administrerar jag dock deras webbring som just nu är det enda ”aktiva” delen av HTML-gruppen som åter lagt sig till vila
Det tycks som att problemet med denna och liknande grupper är att en eller möjligen några eldsjälar driver det hela och när h*n kastar in handduken är det ingen som vill kan axla den fallna manteln.
Kontakterna med HTML-gruppen var trots allt stimulerande och nyttig och fortfarande har jag kvar en hel del av mina nätvänner och håller även kontakt ibland sporadiskt, ibland mer intensivt. Gemensamt för dessa kontakter är att vi aldrig träffats IRL.
En ganska naturlig del av internet är förstås mailinglistor av olika slag där det idag finns en uppsjö att välja mellan med specialinriktning mot vissa intresseområden där man är med därför att man är intresserad av ett visst ämne. Gemensamt för de flesta mailinglistorna är att aktiviteten varierar oerhört vad antalet mail gäller allt från 100-tals mail per dag till några få per vecka/månad.
Kontakt via internet och kanske främst mailinglistor är en ganska bra och ganska lättsam kontakt där den personliga kontakten saknas därför tillför som regel en IRL-träff en extra dimension i kommunikationen.”

Ingemar här ovan tycker att det är en fördel att träffas IRL för att utveckla förhållandet med nätvännerna. Den här synpunkten delar han med flera andra av de som svarat på enkäten, vilket jag berättar mer om i kapitlet ”Nätvänner i IRL-livet” längre fram. För många nätanvändare är det så att de efter hand gärna vill möta sina nätvänner ansikte mot ansikte, för att fördjupa kontakten. För andra verkar det inte vara viktigt.

Write a comment

*