Peyton Place

– en bok som
förändrade världen

Till boktips
Till startsidan
Boken Peyton Place publicerades i USA 1956 och orsakade ett ramaskri. I dag skulle den kanske inte försvinna i mängden direkt, men vara en av många intressanta böcker. Då var den unik.
Det finns böcker som förändrar världen och historien. Peyton Place är en sådan. Den blev från början en enorm succé och såldes i miljoner. Alla ville läsa den. Den lästes i smyg eftersom den förbjöds i bibliotek och skolor, och många bokhandlare inte ville sälja den. Moralens väktare förfasade sig men fick inget gehör hos läsarna.

Boken om den lilla staden Peyton Place är ett tidsdokument. Författaren Grace Metalious beskriver småstadens liv på ett sätt som ingen tidigare hade gjort. Hon satte fingret på dubbelmoralen och vek ut den inför allas ögon. Den dubbelmoral som var, och forfarande är, så markant för det amerikanska samhället. Man säger och menar en sak, men gör något annat, i hemlighet.

Grace Metalious var den första som öppet skrev om incest och sexuella övergrepp på barn. Hon var en föregångare och först i vår egen tid, en generation senare, har hon fått efterföljare som berättar om verkligheten.
Hon berättar om tonårsflickan som våldtas av sin styvfar upprepade gånger och till slut, i självförsvar dödar honom. Men under de år som de incestuösa våldtäkterna pågick
reagerade ingen. Visserligen är styvfadern en drinkare och slarver och slår sin fru, men han betalar sina räkningar och sköter sig själv, ”minds his own business”, ett begrepp som är så centralt i det amerikanska samhällslivet.
Det ska se bra ut utåt och vad som pågår innanför väggarna i hemmet har ingen med att göra.

Hon skrev om våld och sex så som det förekommer i våra liv. Detta var något oerhört i 50-talets USA.
Hon skrev om maktfullkomlighet, översitteri och pengars välde, om fördomar, förljugenhet och livslögner som förmörkar livet, om att till varje pris hålla masken och upprätthålla en fasad, om intolerans, främlingsfientlighet och sexualfientlighet.
Men att se verkligheten blev för mycket för det amerikanska samhället med sin framgångsdröm där alla är lyckliga och de fattiga bara haft otur i livet.

Boken är en både kritisk och varm skildring av människorna i småstaden. Här är livet inte någon idyll, men heller inget helvete för alla. Det är som de är. Människorna är både onda och goda, vissa mer andra mindre. För hon skriver också om kärlek och vänskap, om heder och att stå för vad man gjort.
Grace Metalious lyfte på förlåten och tillät läsarna att se under ytan av småstadslivet.
Jag började läsa hennes bok av nyfikenhet på en så omtalad bok som denna. Trots att det nu är 45 år sedan den kom ut känns den så levande och aktuell att jag nästan måste påminna mig om att den inte utspelar sig i dag.

Boken om Peyton Place fick ett enormt genomslag. Den blev film redan året efter utgivningen. Några år senare kom hennes andra bok om den lilla staden, som också den filmades. Böckerna blev underlag till en tv-serie med 514 avsnitt på 60-talet, långt före Twin Peaks. Hon banade väg för en öppnare och mera samhällskritisk syn i både litteratur, film och tv. I dag refererar man i USA till Peyton Place som något som alla känner till, som en tidsbarometer.
Den kommersiella framgången med boken innebar dock inte någon lycka för författaren. Hon dog 39 år gammal 1964. Då hade hon för alltid satt ett avtryck i historien.

©Eva Johansson 2001

Författaren Grace Metalious på ett baksidesfotografi från hennes bok. Fotograf: Larry Smith
Länkar:

Return to Peyton Place (artikel)

Artikel om Grace Metalious

Om tv-serien