Odling

2012:

15 augusti:

Idag har jag skördat de två första mogna tomaterna.

tomater

Detta är en brandgul körsbärstomat och de är jättegoda. Många fler är på gång, några till börjar gå över i rött nu.

16 juli:

Mördarsniglarna har invaderat vår trädgård. Det gjorde de redan för två år sedan men så många som vi haft i år har vi aldrig haft förr. Och så verkar det vara på många håll i år.

Läs om mördarsnigelåret 2012.

mördarsnigel

Så ser de ut. Ungefär som svarta sniglar men bruna, i alla möjliga nyanser. På kvällarna väller de fram i trädgården och på gångarna runt om här.

mördarsniglar

Det här är ingen ovanlig syn. Tio mördarsniglar på en liten yta på grusvägen nedanför tomten.

Vi dödar dem. Det är hemskt och deprimerande att döda levande varelser. Men de äter upp allt de kommer åt om man inte dödar dem. Och vi gör det snabbt. Varje snigel kan visst på en säsong lägga 400 ägg, som blir sniglar och i sin tur lägger 400 ägg, som blir sniglar och… Det blir många till slut.

Vi tar flera hundra varje kväll, och det bara kommer nya hela tiden.

persilja

Så här ser det ut i persiljelandet i sommar. Det mesta har sniglarna ätit upp. De blå kornen är snigelmedel, dvs järnsulfat. Sniglarna äter det, känner sig mätta och äter sedan inte mer utan lägger sig och dör. Om det verkligen fungerar vet jag inte för de kryper ju iväg innan de dör.

Tidigare i sommar blev det kortslutning i en utomhuskontakt för att det hade krupit in sniglar i den och jordfelsbrytaren hade slagit till, så ena grannen hade inget lyse när hon kom hem på kvällen.

Nu är jag trött på mördarsniglar.

11 juli:

färskpotatis

Så ser den ut, min potatis från trädgårdslandet. Den är av sorten Maria, en tidig sort. Smakar förstås jättegott. Inte mycket kan mäta sig med skörd från eget land.

Det är första gången jag tagit upp potatis i år. Den första maj satte jag och det växte bra i maj när det var så varmt. Sedan har det regnat och varit kallare i omgångar så den var inte klar till midsommar. Den ska blomma innan man tar upp den och helst ska man vänta två veckor efter blomningen säger min pappa. Hade jag behövt så hade jag tagit upp tidigare, men nu blev det först idag.

Det är egentligen inget bra odlarår i år även om det växer bra. Mördarsniglarna äter så mycket, de kommer i mängder varenda natt och trots att vi dödar hundratals varje kväll är det ingen hejd på dem.

Jag brukar odla mycket slätbladig persilja och använda i stället för sallad. I år har de ätit upp mer än hälften av all persilja. De har ätit upp det mesta av min dill och sallad. Jag strör ut järnsulfat men det hjälper inte mycket. Potatisen har de inte varit på och inte så mycket på jordgubbarna heller. Jordgubbarna är det jag fått mest av i sommar.

Det känns inte så trevligt att äta mat från landet som inte tillagas, eftersom vi inte vet om sniglarna varit på den. Därför har det blivit en hel del jordgubbssylt i år, och den lilla persilja jag skördat har gått i grytan.

Lite tröstlöst är det. Och deprimerande att gå och döda levande varelser varenda dag, även om det är mördarsniglar.

Andra bloggar om: , ,

30 maj:

Nu har jag börjat täckodla i jordgubbslandet:

jordgubbsodling

Jag har täckt marken i jordgubbslandet med gräsklipp. Många säger att det är så bra. Det ger näring åt jorden och håller fukten kvar.

Men problemet hos oss är mördarsniglarna. De gillar att bo och lägga ägg på fuktiga mörka ställen och det kan lätt bli en snigelbarnkammare under gräset. Därför har jag strött ut snigelmedel först, innan jag lagt på gräset. Dessutom har jag bara lagt på halva landet, så ska jag kolla om ett tag hur det blir.

Täckodling är annars väldigt bra, över huvud taget. Det håller också ogräset borta till stor del, för det får ju inget ljus. Kanske kan det blir det här också.

Nu tror jag att alla potatisar visat sig, och det grönskar under odlingsdukarna, som snart ska av.

14 maj:

Potatisen har kommit upp:

potatis

Sex av 18 satta potatisar den första maj har nu visat sig i potatislandet.

Igår satte jag resten av årets potatis. De senare är av sorten Rocket, en fin sommarpotatis. Dessutom sådde jag rödbetor, dill, sallad och persilja.

Nu återstår att se om vi får vara ifred för vildsvin i trädgården i år.

1 maj:

Första maj ska man vara ledig, och trädgårdsarbete räknas ju inte som arbete utan är ett nöje. Fast i morse var det inte kul. Då upptäckte jag att vi haft årets första besök av vildsvin under natten:

vildsvin

Så här mycket har ett vildsvin bökat av gräsmattan i natt. Av spåren att döma är det ett enda mindre vildsvin, kanske en årsgammal kulting. Den har i alla fall härjat ordentligt i natt.

Förra året slapp vi vildsvin i trädgården. Då betade fåren på andra sidan elstängslet, och elen var på hela tiden. I år betar fåren på andra sidan vägen och elen är inte på i det här stängslet just nu. Kanske hade det hjälpt, det vet vi inte. Året innan blev ju hela gräsmattan uppbökad, potatislanddå var inte elstängslet igång eftersom det inte var några får här. Det fortsatte hela hösten ända till in i oktober då. Hur det blir i år återstår att se.

Jag är i alla fall optimist och har satt den första potatisen idag, plus lite lök. Jag har ett lite mindre, fyrkantigt, land där jag får plats med fem rader åt båda håll, alltså 25 potatisar om jag har bara potatis här. Nu satte jag 18, fördelat på åtta stycken Maria och 10 stycken Minerva, som båda två är tidiga sommarpotatis. Dessutom satte jag lite blandad lök (rödlök, gul lök och silverlök) i ett hörn. Den första potatisen ska i jorden första maj, om det inte är alltför kallt. Då kan man kanske, och med tur med vädret, ha egen färskpotatis till midsommar. Det hade vi förra året.

2011:

19 juni:

jordgubbsnät

Jordgubbarna växer och nu har jag fått lägga över nätet för att inte fåglarna ska ta dem. Fult men effektivt.

Tomaterna är på gång. Nu behöver jag inte vattna dem, med allt regn. Men lite gödning ska de nog snart ha ändå. Jag har gjort nässelgödsel som vanligt.

Den första potatisen blommar nu, så till midsommar provar vi den. Hoppas de är stora nog så att inte all potatis går åt första gången. Det är fint att ha egen färskpotatis under sommaren.

8 juni:
Ikväll åt jag den första röda jordgubben i landet, och fler är på gång. Allting är så tidigt i år.

jordgubbar

5 juni 2011:
I morsdagspresent fick jag två björnbärsplantor. Nu är de planterade i mitt land, mellan hallonen och jordgubbarna. Hoppas det blir bra och att de trivs ihop.

björnbär

De två björnbärsplantorna jag fick är två olika sorter: Jumbo och Thornless Evergreen. Båda är utan taggar.

Jordgubbarna är på gång redan, med massor av små gröna bär:

jordgubbar

29 maj 2011:

Nu är tomaterna utplanterade.

tomater

Vi har ju en fin södervägg där de brukar växa bra så jag hoppas de ska ta sig i år också. Enda problemet är att det är blåsigt där, eftersom vi bor uppe på ett berg. Men jag har förankrat dem väl med stödpinnar och snören.

Det är sju plantor. Oftast brukar jag ha flera av samma sort men i år tog jag sju olika. Jag har köpt plantorna, inte drivit upp dem själv.

Det är:
Elin, en vanlig röd tomat.
Aranca, tomaterna kommer i klasar.
Santasian, tomaterna är som röda miniplommon.
Alboney, en bifftomat.
Gualdino, en gul tomatsort.
Gardeners delight, Körsbärstomat med ganska stora tomater.
Dansk export, den vanligaste tomaten av alla tror jag. Detta är den enda av de här sorterna som jag haft förut.

18 maj 2011:
I dag har jag köpt sju tomatplantor: Elin, Gardeners Delight, Dansk Export, Santasian, Alboney, Aranca, Gualdino. En av varje sort. Annars brukar jag oftast bara ha Dansk Export och några körsbärstomater, men i år vill jag prova lite nytt.

Dessutom blev det en timjan och en rosmarin, som får ersätta de gamla döda som jag fått ta bort.

I går vek jag undan odlingsduken på grönsakslandet och kikade. Och där växer minsann både lök och dill.

lök

Två rader rödlök har redan kommit upp. Det är den jag satte på Valborg, alltså för drygt två veckor sedan.

dill

Dillen växer. Jorden är ganska torr på sina ställen, men det är ytligt.

potatis

Årets första potatis har visat sig. Nio av de tio första jag satte har nu kommit upp. Kanske kan det bli ett kok till midsommar om en dryg månad.

Även persiljan har kommit upp ur jorden. Den får växa lite till under odlingsduken.

jordgubbar

Jordgubbarna har också börjat blomma nu, så några bär ska det nog bli i sommar.

7 maj 2011:

Satte tre rader potatis till: Maria, Maris Peer och Rocket, plus två rader rödlök. Dessutom sådde jag två rader dill till.

30 april 2011:

potatis

I helgen satte jag två rader potatis av sorten Maria. Lite tidigt men jag hoppas att det går bra.

sådd

Jag sådde också en rad dill och satte två rader rödlök.

25 april 2011:

jordgubbar

I helgen har jag planterat ut det sista jordgubbarna som jag hade jordslagit i hinkar i höstas. Nu har jag förnyat jordgubbslandet och hoppas de ska ta sig och ge lite frukt i sommar. Jordgubbsplantor ska man inte ha mer än 4-5 år, tror jag, sedan ska de ersättas med nya. Och det kommer ju nya hela tiden på skott.

Igår snickrade jag en odlingslåda för att så persilja i. Jag sågade itu en lastpall så att jag fick två längsgående väggar, två bräder hög. Sedan satte jag plank i kortsidorna. Jag hade två lämpliga bitar i lagom storlek. Odlingslådan satte jag ner i ena kanten av ett gammalt land. Jag lade odlingsduk i botten och fyllde på med ny jord som jag köpt.

Det är ingen botten på lådan, så någon låda är det egentligen inte, snarare en ram.

persilja

Ovanpå den nya planteringsjorden har jag ett lager såjord. Sedan frön, sedan lite mer såjord ovanpå. Gott om vatten så att det gror, och så en odlingsduk ovanpå för att slippa ogräs och fåglar som letar mat.

Så här tidigt har jag aldrig sått förr. Hoppas frosten håller sig borta nu.

16 april 2011:

Nu är jag igång med vårbruket, även om det är lite sent. Idag har jag grävt en del i ena landet, bland annat kantgrävt för att sätta dit kantbräder runtom:

kantbräder

Framför allt har jag gjort det för att avgränsa mitt odlingsland mot gräsmattan där vildsvinen bökat. Nu ska vår hyresvärd ordna så att gräsmattan blir återställd och då behöver man se var landen finns. Dessutom ska det väl hålla emot ogräs en del också, tror jag.

rabarber

Idag flyttade jag också ett gammal rabarberstånd och gräslöken från förra året, som stod lite för nära kanten.

gräslök

Gräslöken var en större planta förut, som jag delade på nu.

När vildsvinen hade bökat upp mitt jordgubbsland förra året tog jag undan en del av de nya skotten för att spara dem ifall vildsvinen skulle komma tillbaka. Andra flyttade jag till det andra landet. Några av plantorna satte jag i några hinkar med jord i botten och tänkte plantera ut sedan, men det blev aldrig av och så bröt jag benet. Men de har klarat sig bra över vintern och har nu börjat grönska.

jordgubbar

Till påsk ska jag plantera ut dem igen, så får vi se om de tar sig. man behöver ju förnya jordgubbsplantor vart tredje-fjärde år tror jag, så därför ska jag nu göra mig av med de äldst plantorna och bara spara skott och sådana som var nya förra året. Tyvärr tog vildsvinen en del av förra årets nytillskott.

2010:

22 augusti:

jordgubbsrevor

Nu har jag planterat en del små jordgubbsplantor som kommit på revor på de gamla plantorna. Det ska gå att göra ända in på hösten här, har jag läst. Vi får se om de tar sig. Totalt är det tolv plantor, som jag satt där det tidigare varit potatis.

kompost

Efter tips från min ena svägerska har jag nu gjort några små minikompostgropar i potatislandet. I groparna har jag lagt grönsaksrens, gräsklipp och sådant, till och med en liten blomma åkte med. Groparna är ett par decimeter djupa och ovanpå det gröna har jag lagt ett lager med jord. På någon månad ungefär ska det ha blivit ny jord här, kompostjord som förbättrar mitt land. Detta har jag aldrig gjort förut, tidigare har jag bara haft vanlig kompost.

19 augusti:

Skördat första rödbetorna, och de var jättegoda. Jag har inte så många, kanske blir det 12-15 totalt.

Jag har också tagit upp alla morötter där jag sådde först, och lagt dem i kylen. Det är lite tidigt för mig, men det är mest ifall vildsvinen skulle ge sig in i trädgårdslanden i natt.

Dillen är nu vissnad och borta, liksom isbergssallaten.

Igår grävde jag ner lite blast och ogräsrens i ett par hål i jorden i potatislandet, så att det kan bli kompost. Det kan ta ungefär en månad, säger min svägerska. Själv har jag aldrig provat förr.

3 augusti:

trädgårdsskörd

Vi skördar och äter middag från trädgården varje dag. Nu har jag tagit upp gourmetpotatisen, Mars Peer, som jag satte den 9 maj. De är väldigt goda, fasta och ger riklig skörd. Men det är inte sådan skillnad mot den andra potatisen att det är värt sitt höga pris, egentligen.

Allt fler tomater mognar för varje dag. Och mangolden är fortfarande fin. Jag har vanlig vit, plus gul och röd. Den gula är nog den som sniglarna gillar mest, men det är ganska gott om blad så det blir några middagar till.

Persiljan är mycket frodig och ger stor skörd. Vi kommer inte att hinna äta upp allt så jag får nog frysa in en del.

Nu när det regnar var och varannan dag kommer det massor med mördarsniglar.

31 juli:

Första tomatskörden idag. Supergoda är de, de solmogna tomaterna.

tomater

De översta två körsbärstomaterna ligger i magen nu.

tomat

Den här är nästan mogen också. Och det kommer fler:

tomat

21 juli:

potatis

Vi tar nu potatis varje dag från landet, och den är stor och fin även om blasten börjar bli lite gula nu. Dagens potatis är av sorten Swift. Vi har gott om dill också.

lök och hallon

Ett par lökar har fått väldigt stora och höga stjälkar och har gått i blom. Löken inunder är ganska liten, så de blommande lökarna ger inte mycket skörd.

Ikväll hittade jag också årets första, och kanske enda, hallon. Det satt på en av de två hösthallonbuskarna jag planterade i våras. Det smakade väldigt gott.

11 juli:

Trots den tropiska värmen växer det ganska bra i landen. Jag har vattnat ungefär varannan-var tredje kväll. Igår kväll vattnade jag potatislanden ganska rejält, då hade potatisen börjat sloka i värmen. Men sedan piggnade de till igen.

tomater 11 juli

Nu har det kommit rejält med tomater på alla de fem först planterade tomatplantorna. Tyvärr har jag missat något tjuvskott som växt sig stort på en av plantorna, och det märks att det inte är lika mycet toamter på den.

Hela tomatodlingen börjar likna en djungel så det är svårt att hitta alla tomaterna så länge de är gröna.

ärtor 11 juli

Sockerärtorna har kommit fint nu, på bara någon dag, och vi har ätit ärtor till middag för första gången idag,

dill 11 juli

Dillen frodas och snart blir det kronor.

lök 11 juli

Löken är väldigt fin.

mangold 11 juli

Gul och röd mangold blandad.

persilja 11 juli

Persiljan är riktigt fin.

rödbetor 11 juli

Det blir några rödbetor i alla fall. Hur stora de är under jord har jag ingen aning om, torkan gör väl att de inte växer så mycket.

4 juli:

Några nya röda jordgubbar kommer varje dag nu. Och ikväll räknade jag till 29 gröna tomater i varierande storlek.

Men några av potatisstånden mår inte riktigt bra. Något djur, troligen sniglar, har ätit på bladen och skaften och de slokar.

1 juli:

Årets första jordgubbar:

jordgubbar

Det här var de enda som var riktigt mogna, men det är fler som börjat bli röda.

På tomatplantorna finns det nu 16 små gröna tomater på tillväxt.

Midsommarhelgen:

Det blev färskpotatis från landet till midsommarafton!

midsommarpotatis

Men det gick åt tre stånd för att få ihop ett kok till oss två. Så resten får växa ett tag till. Det är ett stånd Swift och två stånd Rocket. Rocket är lite större, både som blast och potatis.

Dillen börjar också bli stor nu, och jag gallrar efter hand.

potatislandet

Potatislandet i helgen. Fler knoppar är på gång. I bakgrunden växer dill och lök, och sedan persilja.

23 juni:

tomater

Nu har de första små gröna tomaterna visat sig. Sju stycken!

21 juni:

potatis 21 juni

Nu börjar potatisen blomma. Den vita är Swift och den blå Rocket. De har inte slagit ut helt än men är på gång. Bilderna tog jag ikväll vid halvnio så kanske har de blommat mer under dagen idag.

jordgubbar 21 juni

Jordgubbarna finns, men är fortfarande illgröna. Bara inte sniglarna äter upp dem så ska det nog bli några fina bär i år också.

Jag skördade den första löken idag, men det var ofrivilligt. Den satt på sniskan och var nästan uppryckt med rötterna av något djur som krafsat i landet, men den var stor nog att skörda. Vi får väl ta lite lök på frukostmackan i morgon bitti.

13 juni:

tomater

Andra omgången tomatplantor är nu i jorden, i odlingslåda nummer två. Det är tre plantor Dansk export, en vanlig busktomat.

Dessutom har jag planterat två squashplantor som jag fått av grannen.

9 juni:

Igår kväll gjorde jag en liten inventering av mina odlingar. Tyvärr har jag haft påhälsning av något djur en natt eller flera, som krafsat upp en hel del av de späda morötterna och rödbetorna. Lite morötter kunde jag så igen men rödbetor har jag inga kvar. Ja, det får ju bli som det blir. Det är bara att vara glad för det som är.

potatis

Potatisen växer fint. Den här satte jag den 9 maj, för precis en månad sedan, och den har redan knoppar. En del plantor har redan hunnit bli 2-3 dm höga.

potatis

En del av potatislandet i gräsmattan.

landet

Det stora landet. Jag får inte med hela på något bra sätt på bild. Till vänster är delen med en rad hallon längst ut, rabarbern i hörnet och resten potatis. Till höger är den andra delen med grönsaker av olika slag.

ärter

I år har jag en kort rad med sockerärter, som nu har fått ett litet stödstaket.

dill och persilja

Dillen och persiljan växer fint, men är liten än. Jag sår bara slätbladig persilja, jag gillar inte den krusiga.

morot och rödbeta

Med lite tur blir det några morötter och rödbetor.

lök

Löken tar sig fint, den trivs i våra land här.

jordgubbar

Nu blommar också jordgubbsplantorna. Det blir inte lika stor skörd som förra året, det är jag ganska säker på.

tomater

Min tomatplantering. Inom några dagar ska det bli tre plantor till i en låda bredvid.

tomater

Några av tomatplantorna har blommor redan. Vi har haft väldigt mycket frömjöl i luften i början av veckan och det har lagt sig på bladen. Nu har det nog regnat bort.

2 juni:

grönsakslandet

De första grönsakerna har kommit upp i landet. Löken växer bäst.

potatis

Nästan alla av de först planterade potatisarna är nu uppe. Jag har lagt gräsklipp ovanpå.

tomater

De fem första tomaterna är planterade. Från vänster: en busktomat Alboney, två vanliga Elin, två körsbär Gardener Delight.

28 maj:

Köpt tre tomatplantor till, Dansk Export.

24 maj 2010:

Fem tomatplantor är inhandlade: två körsbär, två vanliga och en bifftomat.

23 maj 2010:

Sju potatis har nu tittat upp ur landet.

potatis

Det är de fem jag förodlade i pannrummet plus två till av de andra som jag bara förgrott som vanligt. De förodlade har växt mest. Jag har täckt med gräsklippt runt plantorna, så att de ska få näring.

I helgen har jag grävt om resten av jordgubbslandet och grävt ut ytterligare någon meter av gräsmattan för att få mer trädgårdsland.

jordgubbar

Även jordgubbarna har fått gräsklipp runt om.

I jordgubbslandet blev det plats även för ett par rader morötter, lite mangold och rödbetor. Jag har sorterat bort en hel del gamla jordgubbsplantor och glesat ut. Och det mesta av ogräset är nu borta. För en tid i alla fall.

16 maj 2010:

Idag har jag planterat om en tredjedel av jordgubbsplantorna och grävt upp lite nytt land där jag satt två rader potatis av sorten Inova.

nytt potatisland

Här ligger potatisen i det nya landet. Det gröna ovanpå är gräsklipp, som lär vara bra som gödning.

Förra året övertog jag ett jordgubbsland från förra hyresgästen här. Så här ser det ut i år, trots att jag rensade en hel del förra året. Så nu bestämde jag mig för att gräva upp alla jordgubbsplantor, gräva igenom landet och få bort ogräset, och sedan sätta plantorna igen. En tredjedel orkade jag med idag och resten blir förhoppningsvis nästa helg.

Det uppgrävda och omplanterade jordgubbslandet ser nu ut så här. Även här har jag lagt gräsklipp ovanpå jorden. Jordgubbsplantor lär ju vara tåliga och ska väl klara den här omplanteringen.

15 maj 2010:

Grönsakerna är sådda och löken satt. I år odlar jag flera korta rader i två fält: sockerärtor, rödbetor, morot, lök, dill, persilja, mangold och sallat. Det är nog ungefär lika mycket som förra året men ett par nya sorter.

grönsaksodling

Det har regnat en hel del den här veckan och jorden är lite väl blöt, så just i såraderna har jag lagt på ny trädgårdsjord. Nu ligger fröna och löken under odlingsduk och ska förhoppningsvis gro.

Tyvärr hittade vi årets första mördarsniglar i eftermiddag, fem-sex stycken. jag trodde de skulle komma senare. Förra året kom de mitt i sommaren.

9 maj 2010:

I slutet av april grävde jag upp potatislandet. Idag har jag satt den första potatisen, tre tidiga sorter, i ungefär hälften av landet.

Årets tidiga sorter är Swift, Rocket och Maris Peer. Alla tre är nya för mig så det blir spännande. Jag tror att Swift är den tidigaste av de här tre.

Maris Peer är en gourmetpotatis (om man får tro reklamen i affären) och det var bara fem i en liten påse. De andra har jag köpt två kilo vardera av. Maris Peer kommer från Skottland och har en smak av gröna ärter och sparris med en underton av grädde och smör, enligt en engelsk potatissajt. Får se om det stämmer… I alla fall ska den ge riklig skörd, om den nu trivs i vår svenska jord.

Efter ett tips från min trädgårdskunnige morbror Erik har jag förgrott några potatisar i jord i mjölkpaket som jag ställt i pannrummet. En dryg vecka skulle jag tro att de stått där, och de har kommit upp.

förgrodd potatis

Nu har jag satt de fem förodlade potatisarna i en rad. Det är två Swift och tre Rocket och man ser de små späda stänglarna på bilden. Kanske kan vi ha potatis redan till midsommar i år.

hallon

Hallonplantorna som jag planterade på valborg står kvar oätna. Jag har varit lite orolig för att rådjur eller hare skulle ge sig på dem, sedan jag blev av med alla penséer jag planterat i en annan rabatt. Men hallonstänglarna är ju lite taggiga så det gillas väl inte. Nu har jag täckt jorden runt hallonen med bark och flis, för att slippa ogräs.

gräslök

Gräslöken har tagit sig fint och har också fått ett barktäcke på jorden. Det är ett stånd gräslök som jag från början köpte i affären för att ha till sillen förra sommaren, men när vi klippt av själva löken satte jag plantan i jorden för att se om jag skulle lyckas få den att ta sig. Och det gjorde den, under snön i vinter.

rabarber

Rabarbern har kommit så här långt nu. Förra året gjorde jag årets första rabarberpaj den 9 maj, för precis ett år sedan, men i år får vi allt vänta lite till.

landet

Lite drygt hälften av trädgårdslandet är nu använt till hallon och potatis. Det är 6×3,5 meter och ganska lagom stort. Jag har ett mindre land också, med jordgubbar. Det ska jag rensa och gräva upp snart, förhoppningsvis till helgen. Om inte den återstående delen av det här landet räcker till grönsaker och den sena potatisen så har jag tänkt att utöka jordgubbslandet lite.

30 april 2010:
Ikväll har jag planterat fem hallonplantor. Tre Preussen, som är sommarbär, och två Autumn Bliss som är höstbär.

25 oktober 2009:

Årets sista potatis från landet.
Årets sista potatis från landet.

All potatis är uppgrävd nu.

4 oktober 2009:

Sista stånden Maria och de sista tomaterna.
Sista stånden Maria och de sista tomaterna.

Nu är det bara sex stånd King Edvard kvar i potatislandet. De sista tomaterna är skördade och de fem tomatplantorna är borttagna och kastade. Hela grönsakslandet är nu grävt, utom där persiljan och gräslöken står, och de resterande potatisstånden.

5 ugusti 2009:

Första mogna tomaten.
Första mogna tomaten.

Den första skördade tomaten är nu uppäten. Den smakade sol och värme.

1 augusti 2009:

Röd tomat.
Röd tomat.

Nu har vi fått den första röda tomaten. En till är på gång och har börjat rodna. Eventuellt blir det en smaktomat i morgon.

Ett potatisstånd.
Ett potatisstånd.

Nu har vi gott om potatis i landet. All potatis i bunken kommer från ett enda potatisstånd. Detta är en en av de två tidiga sorterna, Princess. Den klassiska tändsticksasken visar hur stora potatisarna är. Det räckte gott och väl til middagens kok.

25 juli 2009:

Nu har jag tagit bort fågelnätet över jordgubbarna för jordgubbssäsongen är i princip slut nu. Någon enstaka röd gubbe till kanske det blir, men inte många.

Skördat dill.
Skördat dill.

Idag har jag skördat ungefär hälften av dillen. Den börjar bli riktigt stor nu och det är kronor på många av dem. Det blev ungefär en femlitersbunke med dillkvistar, som nu ligger i frysen.

19 juli 2009:

Tomaterna mognar.
Tomaterna mognar.

I morse räknade jag alla tomaterna som kommer på mina fem tomatplantor och fick det till 67. Kanske finns det några till som jag inte såg, för en av tomaterna är en busktomat och svår att se inne i grenverket. 67 tomater är inte dåligt, tycker jag. Plantorna har växt till sig rejält och verkar trivas. De har fått nässelvatten som gödning ett par gånger i veckan.

Grönsakslandet mitt i högsommaren.
Grönsakslandet mitt i högsommaren.

Så här ser det ut i grönsakslandet just nu. Längst fram till höger och bakom regnmätaren växer dillen. Den har blivit mycket stor och fin och den måste jag snart skörda. I krukorna har jag lite kruspersilja och bredvid dillen till vänster växer fyra rader slätbladig persilja. Det använder jag som sallad. Intill dillen på höger sida finns lök och mangold. I den bortre delen av landet växer sju rader potatis. Några stånd potatis finns också mellan rabarbern och krukorna. Två gräslöksplantor har jag satt till vänster. Jag hoppas att de klarar sig till nästa år.

17 juli 2009:

Igår hade vi de första mördarsniglarna i trädgården här. Vi dränkte dem i såpvatten med ättika. En klippte jag itu idag med häcksaxen. Vi har också köpt ett järnsulfatmedel som ska fungera så att sniglarna äter det och sedan dör. Det är inte gift, utan deras magar tål det inte, och det är inte farligt för andra djur.

Dillen har växt till sig så kraftigt så snart måste jag nog skörda den. Det är mycket rikligt med dill.

Potatisen blommar alltmer, men något djur gillar blommorna för de är uppätna nästa dag. Bara själva blomkvisten är kvar. Av de två tidiga sorterna Princess och Nova är det mest Princess vi ätit hittills. De potatisarna börjar bli ganska stora nu och de är mycket lättskalade.

Bredvid gräsmattan växer en gammal fläderbuske, stor som ett träd. I sommar har jag gjort tre satser fläderdricka.

5 juli 2009:

Första potatisen skördas.
Första potatisen skördas.
Fyra stånd Princess, en tidig sort.
Fyra stånd Princess, en tidig sort.

30 juni 2009:

Jordgubbarna mognar mer och mer.
Jordgubbarna mognar mer och mer.
Potatisen har fått blommor.
Potatisen har fått blommor.

Jag har gallrat dill och frusit in två påsar.

25 juni 2009:

Jag har eftersått lite sallat där vildsvinet varit framme bland mina morötter.

Nu har vi skördat dill till färskpotatisen. Eller snarare att vi gallrat dill några gånger och använt den i potatiskoket. Potatisen i landet har bara fått knoppar än, så den skörden får vänta lite.

Dill den 25 juni.
Dill den 25 juni.
De första tomaterna har nu visat sig.
De första tomaterna har nu visat sig.
Persiljan börjar se ut som persilja. Den är slätbladig.
Persiljan börjar se ut som persilja. Den är slätbladig.

Ett par jordgubbar har börjat rodna lite. I midsommarhelgen la jag över ett blått nät, för att inte fåglarna ska ta de mogna jordgubbarna sedan.

Nu finns det gott om jordgubbar på tillväxt.
Nu finns det gott om jordgubbar på tillväxt.

24 juni 2009: Under natten hade vi haft besök av ett vildsvin.

8 juni 2009: Tagit bort de sista odlingsdukarna.

Så såg det ut udner odlingsduken.
Så såg det ut under odlingsduken.

Här växer sallad, mangold och lök. Löken har blivit lite knäckt av duken, men jag har ändå inte velat ta bort den förrän nu, på grund av de senaste kalla nätterna. Vi hade bara +2 natten till i går, men det var frost i Gladhammar då, enligt SMHI.

Nästan all potatis har nu visat sig ovan jord, lite drygt 50 stånd blir det visst. Kanske kommer det ytterligare någon. Snart är det nog dags att kupa de första.

1 juni 2009: 29 potatisar är uppe idag. Några är de sena sorterna Maria och King Edvard.

30 maj 2009:

23 potatisar har kommit upp. Jordgubbarna står i full blom. Persiljan, dillen och löken som jag sådde den 17 maj har kommit upp, så nu har jag tagit bort odlingsduken för att löken ska kunna växa fritt. Det är härligt!

Den potatis som nu syns är huvdsakligen tidig Princess, som hade störst groddar. Men några tidiga Inova med små groddar har också tagit sig. Jag hade köpt sättpotatisen i två omgångar, och Inova hade inte grott lika länge.

Fem tomatplantor är nu planterade i hinkar på sydsidan. Jag har skolat in dem under de två senaste veckorna, och nu har de också stått ute på nätterna när det blivit varmare.

Tidig Princess har kommit upp i potatislandet.
Tidig Princess har kommit upp i potatislandet.
Den gula löken har blivit riktigt stor.
Den gula löken har blivit riktigt stor.
Dillen växer.
Dillen växer.
Det är gott om blommor på jordgubbsplantorna.
Det är gott om blommor på jordgubbsplantorna.
Tomatplantorna är kanske inte en särskilt snygg odling, men praktisk.
Tomatodlingen är kanske inte en särskilt snygg, men praktisk.
Inne bland bladen har knopparna kommit på tomatplantorna.
Inne bland bladen har knopparna kommit på tomatplantorna.

22 maj 2009:

Nu är all potatis i jorden och mycket av grönsakerna. Det blir två tidiga potatissorter: Inova och Princess, och två sena, nämligen Maria och King Edvard.

I två mindre delar av landet har jag sått tre rader slätbladig persilja, en rad isbergssallat, en rad morot och en rad mangold.

En störtskur satte stopp för mina odlingsmödor ikväll. Beroende på vad jag hinner i helgen så hoppas jag så färdigt allt senast söndag kväll.

17 maj 2009:

Idag har jag satt två rader tidig potatis, sorterna Princess och Inova.
Idag har jag satt två rader tidig potatis, sorterna Princess och Inova.
Rabarber till vänster. Under jorden ligger några potatisar och gräslöksfrön. Under odlingsduken ligger dillfrön och sättlök.
Rabarber till vänster. Under jorden ligger några potatisar och gräslöksfrön. Under odlingsduken ligger dillfrön och sättlök.
I år provar jag enklare täckodling i jordgubbslandet, med gräs som täcke.
I år provar jag enklare täckodling i jordgubbslandet, med gräs som täcke.
Fåren och lammen betar intill.
Fåren och lammen betar intill.
Äppelträden blommar.
Äppelträden blommar.

1 maj 2009:

Vårbruket startar. Potatislandet är uppgrävt.
Vårbruket startar. Potatislandet är uppgrävt.