Min mamma

Idag skulle min mamma ha fyllt 90 år, om hon levt. Det gör hon inte.

Mamma dog den 10 augusti 2009 i leukemi. Fem år har gått fort. Och 90 år har också gått fort. Nästan ett sekel.

Jag tänker ofta på min mamma, och särskilt idag. Om hon levt, hur hade hon haft det då? Troligen varit lika pigg och tankeklar som sin storasyster, som fyllde 92 i somras, och som sin storebror som blev 91 en månad senare. Mamma var nummer tre i en syskonskara på till slut tretton barn. Men de var aldrig mer än tolv syskon samtidigt i familjen. En av mammas yngre bröder dog som barn, innan yngsta systern föddes.

5syskonblogg
Mamma med sina fyra äldsta syskon. Det måste vara sommaren 1929. Mamma sitter i mitten.

syskon1939blogg
Tio år senare, 1939. Mamma står i mitten i den bakre raden. Nu är hon 15 år och har nio syskon.

Givetvis var mammas uppväxt mycket annorlunda än min 30 år senare, precis som mina barns skiljer sig väsentligt från min. Det var säkert också skillnad på att vara född 1924 och en av de äldsta syskonen jämfört med att vara född i början av 40-talet, som de yngsta syskonen.

När jag var barn berättade mamma ibland om sin barndom. Spridda minnen av det hon varit med om, och det kändes väldigt länge sedan och avlägset för mig då, fast det bara var 30 år tidigare. Det försöker jag komma ihåg när jag själv pratar med mina barn om hur det var när de var små, med ungefär lika långt tidsperspektiv.

Min mamma var en ganska sträng mamma, det är min upplevelse. Jag har bara bröder, och kanske är det annorlunda för dem. Dessutom är jag i mitten, med både äldre och yngre bröder. Så klart hade mamma förändrats från när hon fick sina första barn 1948 och 1949, tills min yngste bror föddes i början av 60-talet. Hon var bara 22 år när hon gifte sig med pappa, och 23 när hon blev mamma. Själv kände jag mig knappast mogen för att få barn förrän jag var uppåt 30.

Min mamma var djupt religiös. Kanske är det därför jag upplevde henne som en ganska sträng mamma. Inte alltid förstås, men den starka gudstron präglade hennes liv. Numera, sedan jag släktforskat och lärt mig mer om min egen släkt, så vet jag att jag kommer från en släkt med stark religiositet och att min morfars far var en religiös grubblare. Säkert inte så ovanligt, framför allt inte i äldre tider.

Min mamma var också en mycket familjekär person. När jag tänker på henne så är det också på mormor och morfar och alla mina mostrar, morbröder och kusiner som alltid funnits i mitt liv, allra mest under min uppväxt. Hennes föräldrar och syskon betydde alltid mycket för henne, och de träffades ofta. En kort tid innan mamma gick bort, när jag besökte henne på sjukhuset och hon visste att slutet väntade, då sa hon till mig att hon var särskilt glad över att hon var sams med alla sina syskon.

Min pappa lever fortfarande och bor kvar i deras tidigare gemensamma hem, en villa på västkusten. Av mammas tolv syskon har tre avlidit, men nio lever fortfarande, och det är jag så tacksam för.

Jag har visst glömt att berätta vad mamma hette. För mig är och förblir hon bara mamma. Hon hette Gertrud Dahlberg tills hon gifte sig och bytte efternamn till Johansson.

skolkort1blogg
Skolfoto från sjätte klass tror jag, så det bör vara från 1936. Mamma står näst längst till höger i den bortre raden, och vi var väldigt lika i samma ålder. Det här har jag fotograferat av lite hastigt för flera år sedan, därför är det snett. Jag ska scanna in det.

brudkollage
November 1947. Mamma sydde sin brudklänning själv och jag har den idag. Den är av gult siden. Mamma var väldigt smal då. När jag gifte mig hade jag den inte, för då var jag höggravid, men jag hade nog ändå inte gått i den.

Risen_vinter1955blogg
Vintern 1955, kanske i februari. Det är jag som sitter på armen och mina två äldre bröder som står bredvid. I det huset bodde vi 1952-1958. Jag minns den kjolen mamma har på sig, jag tror att hon hade den i många år. Den var gul- och brunrutig i ylle, om det är den jag tror.

Kalmar70-talblogg
Mamma och jag hos mig i Kalmar någon gång i slutet av 70-talet, kanske 1977 eller 1978.

matNågra månader efter att mamma lämnat oss var jag hemma hos pappa och var i matkällaren för att hämta något. Året innan hade mamma varit pigg och tagit hand om skörden i trädgården som vanligt. Hennes ordning på hyllorna bestod men bären var uppätna. Bilden tog jag med mobilen i källarljus, dvs ganska mörkt, därav den dåliga kvaliteten.

6 reaktioner till “Min mamma”

  1. Fint du har skrivit om Gertrud! Jag tänkte också på henne i går och att hon skulle varit 90 år om hon levt. Hon och Arne på Björkvik var födda på samma dag och gick då i samma klass. Tror det är Arne den andre till vänster med slipover. Henry på Heden sitter längst fram till höger.
    Brudklänningen känner jag inte igen. Jag minns den som ganska ljusgul, mycket snygg, Slöjan hade nog samma färg. Jag kan minnas fel. Ett foto bör ju visa rätt.
    Du har väl räknat fel på syskonen. Vi är fortfarande nio som lever.
    Korten du lagt in är mycket fina och säger också en del.

  2. Tack Signe! Nu har jag rättat till nio, och det vet jag ju. Jag måste ha räknat fel, räknat från tolv när jag hade skrivit om mammas tolv syskon. Pinsamt…
    Ja, det känner jag igen om Arne på Björkvik, det har jag hört förut, troligen av dig.
    Nu minns jag att slöjan nog var gul också, ljusgul. Mamma hade den kvar, i alla fall när jag var barn, men nu tror jag att den är borta. Ljuset på bilden jag tog här hemma igår kan kanske göra klänningen lite gulare än den är, men jag tror att färgen är ganska rättvisande.
    Det måste vara du som står mellan Sven Allan och Astrid på den näst översta bilden? De här gamla bilderna är så fina.

  3. Ja, visst är det jag som står där mellan Sven-Allan och Astrid. Ser ju riktigt bra ut. Liten fin flicka. Sven-Allan skulle fyllt 80 år 12 nov. Jag satte en bukett blommor på graven och skrev ett litet kort. Gertrud är lång och reslig redan när hon är 15 år. det är inte svårt att säga vem som är vem. Tycker vi fortfarande har dragen kvar.

  4. Ja, det är ganska lätt att känna igen de flesta av er, tycker jag som bara har sett er som vuxna.
    På en annan bild från 1937 är mamma lite längre än Margit som är två år äldre. Båda bilderna är tagna utomhus så det kan ju vara ojämnheter i marken också.

Kommentarer inaktiverade.