Gott grovt bröd

För ett par år sedan var jag på en kurs på Gamleby folkhögskola och på lunchen fick vi ett jättegott grovt bröd som var bakat på skolan. Jag fick receptet med mig hem och har nu bakat det åtskilliga gånger. Och delat med mig, vilket har blivit till belåtenhet.

grovlimpa2

Man får baka dem i form för degen är ganska lös. Jag har en liten och en större sockerkaksform som jag brukar använda till det här brödet. Det är lagom till en sats. Men det går utmärkt att baka en halv sats också.

Det här receptet är lätt modifierat jämfört med det jag fick, efter lång utprovning.

Gott bröd från Gamleby Folkhögskola
2 limpor

2 dl vetegroddar
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl havrekross
(eller 3 dl fyrkornskross)
2 dl havrekli
2 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl eller rågmjöl
1,5 dl mörk sirap
5 tsk bikarbonat
1-2 tsk salt
1 l filmjölk
Lägg krossen i blöt över natten, och koka sedan. Låt krossgröten svalna innan du bakar.
Blanda alla mjölsorter, salt, bikarbonat och krossen noga.
Gott att blanda i: mandel, solrosfrö, russin, tranbär, hackade nötter, skurna torkade aprikoser och fikon m.m.
Häll i fil och sirap, blanda noga.
Häll smeten i två avlånga formar. (Smeten är ganska lös och klibbig).
Ställ formarna i kall ugn och sätt då värmen till 175 grader. Grädda i 2 timmar.
Efter en timme: täck brödet med bakplåtspapper.

grovlimpa1

Degen är verkligen kladdig. Jag brukar pytsa över den i formarna med en sked. Det är bara att sleva i, och det behöver inte vara en jämn yta ovanpå.

Eftersom det är en klibbig deg använder jag formpapper så att det inte ska fastna i formen. Det går lika bra att vika bakplåtspapper till formarna.

4 reaktioner till “Gott grovt bröd”

  1. Tack för ett recept på ett supergott bröd. Riktigt mumsigt! Jag la till russin, mandlar och solroskärnor. Passade bra. Skulle möjligen vara intressant att veta hur mycket vatten man skall ha när man blötlägger krossen.

  2. Kerstin: Vad roligt att du uppskattar receptet! Jag brukar ta 3 dl vatten och 3 dl kross och så får det ligga över natten. När jag sedan kokar det till gröt tar jag en dl vatten till, för då behövs lite vätska. Det fungerar bra.

  3. Hej Eva
    Kul att du svarade så snabbt. Jag testade att baka ett bröd för att se om vi skulle gilla det och min man och min väninna som var på besök blev överväldigad så i morgon blir det att baka det igen. Nu ska jag baka och ge våra söner :)
    Tusen tack igen!

Kommentarer inaktiverade.