Nöden har ingen lag

Ikväll har jag kokat lingonsylt under mycket improviserade former. Men allt går, om man vill.

På förmiddagen hade jag en extrakurs på folkhögskolan där jag annars undervisar på journalistutbildningen. Kursen var klar vid lunch så i eftermiddag var jag ute i skogen utanför Vetlanda och plockade bär. Drygt en liter lingon och åtta deciliter blåbär blev det.

Min tanke var från början att jag bara skulle rensa dem och låta dem stå i hinken tills jag åker hem på tisdag. Men så började det regna och bären blev blöta och när jag rensade dem ikväll insåg jag att de inte skulle klara sig så bra i två dagar i en hink.

På skolan finns gästhem där vi som är timlärare bor när vi är här. Det är som ett vanligt hotell, men uppdelat på ett antal hus.

I varje hus finns tio hotellrum plus ett litet pentry med kylskåp, två spisplattor och diskho. Som tur är finns det en kastrull också, så att man kan värma sig tevatten eller annat vid behov.

lingonsylt

Här i Holsby finns en liten servicebutik och jag gick dit för att köpa socker. Vanligt socker fanns inte så det blev pärlsocker. Det går det också, det vet jag nu. Jag hade inga decilitermått utan höftade lite.  Kastrullen i pentryt var tillräckligt stor för att precis kunna koka sylten utan att det kokade över. Och av en snäll människa fick jag två överblivna kakburkar i plast.

När man kokar sylt ska man hälla upp den direkt på varma steriliserade glasburkar, för att få bra hållbarhet. Men sådana burkar hade jag ju inte med mig. I stället diskade jag ur kakburkarna med så hett vatten som fanns i kranen, kylde ner sylten och hällde sedan upp den i kakburkarna. De får stå i kylen tills jag ska hem på tisdag. Man kan koka om sylt så det kanske jag gör när jag kommit hem, och då häller den på glasburkar i stället. Men nu håller den sig i alla fall, och blir bra att äta i vinter.

4 reaktioner till “Nöden har ingen lag”

  1. Lingon behöver ju inte kokas, de håller sig lika bra när man bara mosar dem men värre är det ju med blåbär…
    Lingon är inte riktigt mogna här än.
    Anita

  2. Ja, nöden har ingen lag. Ingen fara med sylten. Kolla hur den blivit när den kallnat. När du kommer hem kan du koka upp med mer socker om den är för tunn. Annars kan du bara koka upp den och hälla på glasburkar. Lingonsylt klarar sig i alla väder. Blåbärssylten behöver du ju inte spara till jul. Ät den medan den fortfarande är okej. Den klarar sig säkert, den också.
    Bättre brödlös än rådlös. Du klarade det här galant.

  3. Bara man har lite fantasi och är lite om sig och kring sig så går det mesta.

  4. Lingonen var så blöta så jag tror inte de hade klarat sig bra i två dagar. Det följer ju alltid med ett och annat som är dåligt, även om jag hade rensat dem. Jag hade först tänkt göra rårörd lingonsylt men pärlsockret smälte inte, så då kokade jag i stället.
    Ja, lingonsylt klarar sig alltid, den håller längre. Jag tror att den blev lite väl sur, så eventuellt ska jag ha i lite mer socker, så det blir nog ett omkok. Huvudsaken är att jag kunde ta tillvara bären.
    Maria, det är sant. :-)

Kommentarer inaktiverade.