Oacceptabla arbetsvillkor

Aldrig mer kommer jag att handla på Lidl. Inte efter att ha läst Günter Wallraffs senaste bok ”Rapport från vår sköna nya värld”. Här berättar han bland annat om hur han wallraffat som arbetare i en brödfabrik i Tyskland. Fabriken levererar bake-off-frallor (dvs till hälften bakade som man bakar klart hemma) till Lidl. Lidl har sådana höga produktionskrav att all arbetsrätt sätts åt sidan för att hålla en extremt hög produktionstakt, till minimal lön. De anställda råkar ut för skador på grund av den höga arbetstakten men men gå till doktorn eller plåstra om sig på arbetstid får man inte göra, trots hjärnskakning och blödande sår. Den som påtalar hälsoriskerna råkar än mer illa ut. När orderingången är hög tvingas de arbeta två-tre veckor i sträck utan någon dag för vila, vilket är emot lagen, och när orderingången minskar får de gå hemma utan lön.

Anställningskontrakt finns inte och facklig verksamhet motarbetas.

Dessutom frodas mögel i fabriken, inte minst i jässkåpet, eftersom all arbetskraft går åt till att få fram frallorna, och inte till att rengöra och hålla undan möglet. Och Wallraff upptäcker att brödets innehållsförteckning ljuger för att ge sken av att vara en bättre produkt än vad den är.

Frågan är hur det ser ut i andra fabriker som producerar och levererar mat till lågpriskedjorna, om det är så här eller om det är ett undantag. Jag vill förstås tro att vi i Sverige har bättre villkor på våra fabriker.

Läs hela boken! Den handlar också om hur det är att vara hemlös, somalisk invandrare i Tyskland, praktikant på lyxkrog, telefonförsäljare och mycket annat. Den är mycket läsvärd.

Andra bloggar om:

En kommentar till “Oacceptabla arbetsvillkor”

Kommentarer inaktiverade.