Bullbak

På bokrean hittade jag en bakbok som heter ”Bästa bullarna”, skriven av Anna Braw. Den ingår i serien Kyrkkaffe utgiven av Libris förlag. Jag bakar ju en hel del bullar och har nu tänkt att baka mig igenom den här boken.

Idag började jag med kalljästa kanelbullar.

kanelbullar

Vi tycker båda två att bullarna smakar bra, men att vanliga är bättre. De här blev lite torrare, eller snarare sprödare, trots att det är betydligt mer smör i dem än vanliga varmjästa bullar.  Jag kan tänka mig att baka sådana här igen om jag behöver göra en deg tidigt på dagen och vill ha färska bullar när gästerna kommer på eftermiddagen eller kvällen. Man bakar nämligen ut dem på plåten direkt, innan de ska jäsa.

Recept

8-9 dl mjöl
200 gr smör
50 gr jäst
0,5 dl socker
2,5 dl kall mjölk

Lägg mjölet i en skål. Blanda i smöret, som ska vara kallt, så att degen blir smulig. Rör ut jästen i sockret och tillsätt detta. Blanda ner mjölken.
Baka genast ut bullarna. Kavla ut degen och bred på smör, kanel och socker (eller vaniljsocker eller t ex äppelmos). Rulla ihop och skär till bitar och lägg på plåten. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Sätt dem att jäsa kallt och grädda sedan i 225-250 grader tills de fått fin färg.
Det står inte hur lång tid de ska jäsa. Mina jäste i ungefär fem timmar i våra kallgarderob där det är 9-10 grader nu, och jäste upp alldeles lagom.
Gräddningstiden beror ju lite på hurdan din ugn är, men är oftast mellan 10 och 15 minuter.

Andra bloggar om: ,

3 reaktioner till “Bullbak”

  1. Det stämmer, det är en bröddeg. :P Länk till sidan jag lånade bilden från står på bilden. Tyckte den var passande då jag inte hade någon egen. :P

Kommentarer inaktiverade.