På banan igen

Årets första tur i motionsslingan är avklarad. Trots kyliga vindar var det skönt. Eller snarare tillfredsställande. Jag har inte sprungit där sedan i oktober tror jag, så konditionen är inte den bästa. Men faktiskt bättre än jag trodde.

Förra året började jag motionera mer målmedvetet i början av maj. Då tog det 50 minuter första gången på 5,5 km-slingan. Då orkade jag egentligen inte springa utan gick så fort jag kunde. Idag tog det 40 minuter, och det var första gången på säsongen i år. Jag trodde inte alls att det skulle gå så bra, för jag känner ju att jag legat av mig mycket i vinter, utan regelbunden motion. Så jag är helnöjd idag. En bra start blev det. Jag gick mest, men sprang i nerförsbackar och på plan mark så mycket jag orkade.

Men 40 minuter är bra för mig. I slutet av sommaren förra året, efter att ha motionerat varannan dag i flera månader, var jag nere i strax under 35 minuter på 5,5 km. Förhoppningsvis ska jag kunna slå det egna rekordet lite tidigare på säsongen i år.

karstorp1

Motionsområdet vid Karstorp har fem olika slingor i varierande längd. I slutet av förra sommaren brukade jag plussa på med 2,5 km-slingan ibland efter 5,5 km. Målet i år blir nog att ta två varv på 5,5 km fram i sommar.

karstorp2

Motionsslingorma går i ett skogsområde med tall och gran och mycket sten. Det är väldigt kuperat och, många uppförs- och nerförsbackar, och berget går i dagen på många ställen. Idag var det ganska blött och geggigt på en del sträckor och slingorna verkar inte vara underhållna på senare tid.

karstorp4

Motionssäsongen tog slut i höstas delvis för att jag snubblade på en stor rot mitt på stigen den 22 september (kanske var det den på bilden). Då hade det blivit så pass mörkt på kvällarna så jag fick springa på elljusspåret, det som bara är 2,5 km. Men jag sprang å andra sidan två varv i stället. På andra varvet första gången i det spåret snubblade jag på en rot och for omkull, stukade ena foten och slog sönder mobiltelefonen. Det dröjde två veckor innan jag var bra i foten igen. Jag sprang ett par gånger till på helgerna men tappade orken och lusten ganska snabbt sedan.

På sina ställen saknas det lampor på spåret, som på bilden, och det var på ett mörkt ställe som jag snavade. Sedan sprang jag bara på helgerna några gånger till innan det blev för kallt.

karstorp3

Motionsområdet är gammal betesmark vid Karstorps gård, som nog inte brukats som gård på kanske hundra år. Men man ser spåren efter jordbrukslandskapet, både i gärdsgårdarna och till exempel i den gamla allén som nu går mot startområdet för motionsslingorna men förr gick fram till gården. Det var en stor gård med mangårdsbyggnad och två flyglar. Idag tror jag att bara den ena gamla flygeln finns kvar (huset på bilden ovanför).