Alf i ny skepnad

Kommer ni ihåg Alf, rymdvarelsen i tv-serien med samma namn? Han hade hamnat på jorden på resan från sin förintade hemplanet Melmac och kraschlandat i familjen Tanners trädgård. Alf stod för Alien Life Form, men han blev allt mindre alienerad ju längre han stannade på jorden.

Nu finns det en kanin som i mitt tycke påminner om Alf även om funktionerna är helt olika. Det är kaninen Nabaztag, en social dator. Vi diskuterade den på en kurs om web 2.0 som jag läser, och det här är verkligen en web 2.0-manick. Kaninen/datorn fungerar som en multimediamanick; den talar om när du fått mail, den läser upp nyheterna för dig och väderprognosen, den väcker dig på morgonen och talar om när det finns en ny kommentar på din blogg med mera. En spännande och kul grej, men samtidigt ganska obehaglig. Den är på något sätt ett mellanting mellan ett husdjur, en leksak och en dator. Jag har ju inte sett den in action, bara i sajtens reklamfilmer. Men det är så den framställs. Till exempel: hinner du inte hem för att hjälpa barnen med läxan ber du kaninen läsa upp för barnet hemma från historiesajten eller mattesajten på nätet. Är du särbo kan du koppla ihop den med din särbos kanin och de kommunicerar åt er.

Det här är väl ett utslag av både experimentlust, pengatörst och omtanke, kanske. Den framställs förstås som ett redskap i människans händer och till människans hjälp men jag kan inte låta bli att känna att den också profiterar på ensamhet och stress, att den ska göra det jag inte hinner av mänsklig kontakt. Och säkert har det varit intressant för dem som utvecklat den att göra något som innehåller alla dessa funktioner för social kontakt, för att se om det går. Jag tror att antingen förpassas den i flopparnaas skräpkorg ganska snart, eller så har alla en sådan om två-tre år.

Andra bloggar om: , , ,