Warshawski

Sara Paretskys senaste deckare heter "Fire Sale" och kom ut förra året. Jag antar att den snart kommer på svenska, som den förra gjorde.

Hon förnekar sig inte, utan håller sin stil, att skriva spännande och engagerande deckare om livet i samhället idag. Denna handlar om en stor varuhuskedja, By-Smart, ägd av en mäktig familj. By-Smart kan man nog ganska lätt likna vid WalMart och förhållandena är i stort sett desamma för de anställda: hårt jobb för lite betalt, fackföreningar är förbjudna, och ägarfamiljen lever i överdådig rikedeom medan de anställda snuvas på så mycket de kan. T ex sjukförsäkringen, som nästan ingen kommer i åtnjutande av på grund av det finstilta i avtalet.  

Hennes deckarhjälte V. I. Warshawski får i uppdrag att bli tränare i sin gamla skolas basketbolllag för högstadieflickor, i det fattiga södra Chicago. Genom det uppdraget dras hon in i en serie händelser som slutar med döden för några inblandade och så när också  för henne själv. En välskriven deckare med ett angeläget budskap.