Julen tränger sig på

Första advent och bara fyra veckor kvar till jul. Det går lika fort varje år, och det känns som om det var ganska nyss som jag bar ner adventsljusstakarna till källarförrådet förra gången. För adventslsjusstakar måste man förstås ha i fönstren, det är lika självklart idag som en krukväxt eller gardin. 

Fast gardiner anser jag att man inte måste ha. I vardagsrummet har vi inga gardiner som minskar ljusinsläppet eller samlar damm. På tredje våningen behövs de inte för att skydda mot insyn, i stället fäller vi persiennerna på kvällen i fönstren ut mot gatan och gården där grannarna har insyn. 

I köket däremot har vi gardin i fönstret. Vid en diskussion med nätvänner på en lista nyss kom ämnet julgardiner upp och jag kom på att jag ju har kvar julgardinen från förra året. Visst är det praktiskt! Nu slipper jag byta. Det brukar jag i och för sig inte göra till jul, men gjorde det förra året ändå, det var väl dags.

julgardin

Så då hängde jag upp den här gardinen:

Egentligen är det ju ingen riktig julgardin, för det är blåbärsris på den. När barna var små hade de den i sitt lekrum som året-runt-gardin men jag tycker att den passar bra till jul. Också. För jag har glömt ta ner den så inte känns den så julaktig, egentligen.

I övrigt blir det inget julpynt, utom adventsstjärna i ett fönster och adventsljusstaken med fyra levande ljus på bordet.