Mord i Adis Abeba

Katten är matad och boken är läst. Åsa Nilsonnes nya bok "Ett liv att dö för" är en deckare som delvis utspelar sig i Etiopien. Vi lever i en globaliserad värld och ett mord i en Stockholmsförort kan ha förgreningar till en etiopisk tv-stjärna i Addis Abeba. Låter det osannolikt? Men det är det inte alls  när Åsa Nilsonne skriver.

En ung man, en värstingtyp, knivdödas en vårkväll i en av Stockholms södra förorter. Han är avskydd av många, och fruktad av fler. Mordet utreds av poliserna Monika och Bosse, som inte kan samarbeta. Båda rehabiliteras efter arbetsskador och har börjat jobba halvtid, men de har svårt att få ihop sina resurser till en gemensam helhet.

Snart visar det sig att det finns flera alternativa förklaringar och motiv till mordet på ynglingen. Och huvudvittnet Theo försvinner, hem till sin gamla hemstad Addis Abeba. Monika åker efter honom dit, och upptäcker sambandet med den mördade tv-stjärnan ett par år tidigare. Parallellt med detta får vi följa en yrkesmördare som är ute efter röntgenläkare i tredje världen, och Theos mamma är en av dessa.

Kanske verkar det rörigt, men det är det inte. Och alltihop knyts ihop på slutet, som på sätt och vis överraskar. Framför allt ställer det frågor kring vem som är offer och vem som är förövare. Det är ingen rätlinjig väg fram till målet, mordgåtans lösning. Men mycket välskrivet och spännande