Rockabillykulturen

Josefin Ekman : Rockabilly – En bok om de sista romantikerna (2006)

Rockabillykulturen verkar växa i Sverige. Rockabillyträffar hålls på olika håll landet runt och utbudet av rockabillymusik blir bara större. Hur det kommer sig kan man fundera på.
Det gjorde journalisten Josefin Ekman, och skrev en bok om fenomenet.
Rockabilly, det är 50-talets ungdomskultur. Femtiotalsfrisyr, femtiotalskläder, femtiotalsbilar, femtiotalsmusik. Stora skinande raggaråk av amerikansk modell, tidiga Elvislåtar, håret i hästsvans och vida kjolar, stuprörsjeans och finkavaj. Radiogrammofon, stringhylla och smäcker femtiotalssoffa framför den svartvita tv:n.

Detta är en reportagebok där författaren täcker in det mesta kring dagens rockabillykultur. Hon skriver om människorna, de enskilda entusiasterna som klär sig och lever som rockabillies. Men också om musikindustrin, både i Sverige och i USA.
Vi träffar Jonas Nord i Alingsås som lever i ett intakt 50-talshem och vägrar skaffa sig dator, Eva Eastwood som är rockabillysångerska och sjunger om 50-talets framtidstro i sina egna låtar, rockabillynörden och musikern Janne Svensson i Eskilstuna som gör covers som är bättre än originalen. Och många fler entusiaster.

Kanske längtar de alla tillbaka till en tid när livet var enkelt och alla visste sin plats, när det fanns en klar struktur i samhället, miljöproblemen var ganska okända och alla trodde på tillväxt. Kvinnor och män levde i skilda världar och på skilda villkor.
De flesta av musikerna från den ursprungliga rockabillyepoken var män, med Elvis Presley, Buddy Holly och Eddie Cochran i spetsen. På filmduken är det förstås James Dean som är den verkliga ikonen.
Boken är intressant och välskriven, och tar ett rejält grepp om rockabilly. Den kan förklara en kultur som för många är okänd, och göra den begriplig