Bloggar och media

Hur påverkar bloggarna media? Den frågan ställs i dagens nummer av vårt fackorgan Journalisten (tyvärr ingen nätlänk till artikeln). Det handlar om bloggandet som bara växer, och bland mycket annat om journalister behövs när bloggarna berättar allt. Framför allt skvaller. Ett exempel som nämns är bloggen Ytligheter som handlar om mode, smink och kändisar. 

Nog tror jag att vi journalister behövs i en framtid också, för att inte bara de som har fritt spelrum för privat tyckande blir dem som förmedlar vad som händer i världen. Jag tror att journalister behövs för att ge samband, sätta in händelser i sammanhang och ge bakgrund, likaväl som att förmedla de dagliga nyheterna; även om detta också förmedlas via bloggar men mer godtyckligt. Dessutom är många bloggar anonyma, du vet inte vem avsändaren är. Och vem kan man då lita på?

Jag tror också att läsaren som konsumerar bloggar i stället för nyheter förmodligen får en ganska snäv och skev bild av verkligheten, mer än vad som ges av tidningar, radio och tv. Nu talar jag ju i egen sak, och även om en del journalister kanske ersätts av bloggare i framtiden har jag svårt att tro att det är en allmän övergång. Jag tror att du som mediekonsument behöver det filter som massmedia utgör.

Fast ibland undrar jag. I artikeln i Journalisten nämns ju att bloggar om t ex mode och andra ytligheter är populära, liksom skvaller. På VT:s hemsida visar det sig ofta att kriminalnotiser och -artiklar är det mest lästa och kanske är det lite samma sak, samma typ av intresse. Och kanske är det detta vi vill ha, i vår postmoderna tid. Yta.

9382 steg idag. Det ska bli fler i morgon.