Reklamen som invaderar

Jag har lust att skriva: vart är vi på väg? Men det är inte så mycket indignation jag känner utan snarare undran. Efter Janne Josefssons program om Göteborgsungdomarna har jag inte kunnat släppa tanken på hur vårt samhälle har förändrats på ett par decennier. Pengar och utseende verkar ha blivit så mycket viktigare idag. Så har det kanske alltid verkat, i förhållande till gårdagen. Men så mycket mer påtagligt nu.

Ungdomarna ser pengar som ett livsmål och om man ser sig omkring i samhället är utseendet, eller snarare den bild man ger av sig själv, betydligt mer påtaglig idag än någon generation tillbaka. Människor klär sig mer utstuderat idag (bara magar, tajta kläder, speciella klädstilar etc), har piercade och tatuerade kroppar och mycket makeup. Alltså: man verkar göra mer för att synas men på ett sätt så att det passar in i den postmoderna stilen. 

Detta kommer ju någonstans ifrån: reklamen. Samhället och vår livsmiljö har blivit så väldigt mycket mer kommersialiserad i vår tid, och det får naturligtvis följder. Överallt har vi reklamen, det går knappt att värja sig mot den. Inte bara i tv utan det är väldigt mycket reklamtavlor på stan, alla dessa banners och popupreklamfönster på nätet, telefonreklamen som blivit nästan lika vanlig som de vanliga samtalen, reklamen i e-post, i radio, i brevlådan mm. Ja, överallt. Ökningen har skett successivt, och under en lång tid.

Filosofen och sociologen Jürgen Habermas kallar detta för kolonisering av livsvärlden. Det gjorde han redan på 80-talet, när han såg förändringarna i framför allt det offentliga rummet, hur pengars makt allt mer tog över människornas fria viljor och fria kommunikation. Även om vi har massor med reklam på nätet så kan vi i alla fall delvis välja bort den där, genom att blockera popupfönster och flash och inte acceptera bihang på t ex mailinglistor, välja bort de bloggar som har reklam etc. Du kan anmäla dig till nixregistret för att slippa telefonreklam och sätta "nej tack till reklam" på brevlådan. Men det är kanske inte så mycket jämfört med all den reklam du tvingas möta i vardagslivet. Om det snart blir tillåtet med produktplaceringsreklam också, då blir det ännu mer som du inte kan välja bort. Om du inte väljer bort tv helt, eller bara ser på nyhetsprogram. (När kommer produktplaceringen i nyhetsprogram, tro?)

En kommentar till “Reklamen som invaderar”

Kommentarer inaktiverade.