Synpunkter på enkäten

Jag har fått en del intressanta synpunkter på enkäten, bl a från Easy Pieces som ifrågasätter mina frågor och svar och tillvägagångssättet. Det är väldigt värdefulla synpunkter och jag är imponerad och tacksam för att någon tar sig så mycket tid att reflektera över mitt arbete. Jag har nu också uppdaterat enkätens startsida med ytterligare förtydliganden, tack vare de synpunkter jag fått.

Att ställa bra frågor och hitta bra svarsalternativ är aldrig lätt, och det finns nog ingen variant som är perfekt och känns rätt för alla som svarar. Jag har stött och blött de här frågorna en hel del det senaste halvåret och låtit flera av mina "nätvänner" titta på dem och komma med synpunkter. Utifrån detta har jag till slut stannat för de frågor och svar som nu finns i enkäten.
Jag tar med mig de synpunkter jag fått när jag ska skriva min uppsats.
Anledningen till att enkäten sker via nätet är förstås att min målgrupp är avgränsad till dem som är aktiva på nätet och har sociala kontakter där. Jag är alltså inte intresserad av att fråga dem som inte har kontakter via nätet för att jämföra med utan bara få veta mer om betydelsen av de kontakter som uppstått och fortgår på nätet.

2 reaktioner till “Synpunkter på enkäten”

  1. Dina svar ifrågasätter jag inte. Bara svarsalternativen på enkäten.
    Fast jag är glad över att det står ”tack vare” och inte ”på grund av”.

    För du ska ju inte ta mina åsikter och funderingar på större allvar än du själv tycker de är värda. Mitt syfte är absolut inte att ”trycka” ner dig eller något sådant (vilket du heller inte har påstått, men jag vill bara understryka det).

    Och det finns undersökningar som jag ifrågasätter betydligt mer och som dessutom snappats upp av riksmedia på ett enligt mig okritiskt sätt. Ja, du har ju säkert också sett otaliga sådana exempel. Vidare har jag själv gått i några sådana där fällor också.

    PS! Jag vet inte vad det är som gör att vissa tydligen inte kan lämna kommentarer i min ”kommentarslåda”. En nätvän *s* har påpekat samma sak några gånger, men så ibland har det gått bra. DS!

  2. Jag tycker att dina synpunkter är väldigt värdefulla, precis som jag skriver. Egentligen skulle jag behövt dig som en av testpersonerna innan jag publicerade enkäten. Det är ju värdefullt att få så många relevanta synpunkter som möjligt så att man inte efteråt får erkänna ”oj, tänkte inte på det…”

    Jag hade hoppats på fler kommentarer om enkäten från dem som svarat, av den typ som du ger. Men jag har bara fått ett enda mail, precis i början.

    När enkäten väl är slutförd och jag går igenom svaren visar det sig troligen att vissa frågor inte är lika viktiga eller relevanta som andra och kan bortses ifrån. Det är svårt att veta innan. Det jag framför allt ser redan nu är att de svar jag fått på de fyra öppna frågorna på slutet känns som de mest intressanta. Jag är förvånad över hur många som berättar så ingående om vad deras kontakt med nätvänner betyder för dem. Här klarläggs också en hel del av dina funderingar och kanske blir det så att dessa öppna svar blir de mest relevanta för uppsatsen. Jag hade inte väntat mig så stor öppenhjärtighet, det känns som ett stort förtroende som jag känner mig rörd av.

    De slutsatser jag så småningom kan komma att dra av enkäten ska förstås granskas vetenskapligt i min uppsats, och genom den opponering som sker av uppsatsen.

    Att riksmedia skulle intressera sig för den här enkäten håller jag inte för troligt. Jag har inga kontakter i riksmedia, och har inte för avsikt att söka några för att få enkäten omskriven. De 155 svar jag nu fått känns egentligen tillräckliga för att skriva uppsats på (tack vare de många berättande svaren) men den får ligga kvar tiden ut.

    Visst har jag sett exempel i media på okritisk återgivning av undersökningar, det undgår ju ingen. Men med alla undersökningar måste man ju fundera på vad syftet är, vem de kommer ifrån, hur de genomförts osv, för att kunna bedöma hur relevant resultatet är. Den kritiken måste även denna undersökning tåla.

Kommentarer inaktiverade.