Storm i januari 2005

Den 8 januari drog stormen över södra och mellersta Sverige, med sydvästliga vindar upp till orkanstyrka på sina håll. Värst var det på västkusten. Men även i Västervik märktes stormvindarna.

Bilderna här är från söndagen, när det hunnit mojna lite, och från onsdagen sedan vi varit ute på stugan och kollat läget.

Vi tänkte åka ut till stugan och kolla läget. Redan vid Karstorp såg vi verkningarna av stormen. Trädet hade legat över vägen men kapats så att det gick att köra.
På skogsvägen ut till stugan låg en gran bara några hundra meter in så där fick vi backa tillbaka och vända hemåt.
I skogen låg massor med nerblåsta träd. Många stod lutade mot andra träd och det knakade i vinden. Här ska man akta sig.
Inne i stan stod vattnet väldigt högt. 30 cm över normalt vattenstånd vid Slottsholmsbron. Vattnet strömmade in i Gamlebyviken utifrån Östersjön, där så mycket vatten pressats in av storm- och orkanvindarna från Nordsjön.

Tisdagen den 11 januari: Nu har vattnet stigit till 54 cm över normalvattenståndet ute vid Västerbådans fyr. Här inne i stan når vattnet nu upp till 4 dm och det är rekordhögt enligt kommunen, det har aldrig förr varit så högt.

Vi hade också rekordvärme på tisdagen: + 11,3 grader. Enligt SMHI har det inte varit så varmt någon dag i januari sedan man började mäta temperaturer.

Västkusttrålarna hade sökt stormhamn i Västervik över helgen.
Vimplarna vid Lilla Strömmen hade blåst sönder.
En gatlampa vid turistbyrån hade blåst sönder och hängde på stolpen och slog i vinden.
Mikaels eka ligger numera uppdragen på en ö omgiven av det höga vattnet.
Det var kallt trots plusgrader och varm duffel för vinden var fuktig och rå på söndageftermiddagen och det blåste fortfarande rejält. Både Mikael och jag frös.
På onsdagen efter stormen kunde vi ta oss ut till stugan och se vad som hänt. Vi fick stanna med bilen en bit ifrån för en stor tall hade blåst ner tvärs över vår infartsväg.

Inga träd hade blåst ner på huset men vattentunnan låg i diket och fågelbordet var sönderblåst.

Ett gammalt träd hade blåst ner i trädgården men utom räckhåll för att skada något. Fågelholken låg nerblåst i gräset.
Båda vedtravarna står kvar men presenningarna hade förstås blåst av. Den ena hade fastnat i taggtrådsstängslet men är hel, den andra hade bara blåst åt sidan. Nu har vi lagt på dem igen och förankrat dem i vedträn, men vi behöver nog binda upp dem lite bättre inför våren.